42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли

...
42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли
Коментари Харесай

42 държави, сред които България, призоваха Русия да изтегли войските си от АЕЦ Запорожие

42 страни, измежду които и България, приканиха Русия да изтегли войските си от територията на АЕЦ “Запорожие ” и да я съобщи на Украйна. Това се споделя в, оповестено от задачата на Европейски Съюз към организациите на Организация на обединените нации във Виена.

“Разполагането на съветски войски и оръжия в атомната електроцентрала е недопустимо ”, се споделя в документа, подписан от представители на 42 страни , измежду които всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други.

АЕЦ “Запорожие ” е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя се намира в окупиран от съветската войска регион в Централна Украйна, само че в нея не престават да работят украински служащи. Киев упреква съветската войска, че употребява централата като военна база и я обстрелва за да заплаши света с нуклеарна злополука. Москва твърди, че украинската войска е виновна за офанзивите против централата.

Държавите, подписали изказването от 14 август, упорстват Русия да съобщи контрола върху атомната електроцентрала на Киев. Според тях това ще разреши на украинските управляващи да се погрижат за сигурността на централата, а специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) ще могат да я инспектират.

В изказването се показва също, че съветската инвазия в Украйна и наличието на съветската войска в украински атомни централи основава забележителен риск от нуклеарни произшествия .

Подписалите се страни осъждат потреблението на дезинформация от страна на Русия в опит да обоснове противозаконните си дейности в Украйна. Те дефинират съветската инвазия като “непредизвикана и голословна експанзия против суверенна страна ”, която е съществено нарушаване на интернационалното право.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР