42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли

...
42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли
Коментари Харесай

42 държави призоваха Русия да предаде АЕЦ Запорожие на Киев

42 страни, измежду които и България, приканиха Русия да изтегли войските си от територията на Запорожката АЕЦ и да я съобщи на Украйна. Това се споделя в изказване, оповестено от задачата на Европейски Съюз към организациите на Организация на обединените нации във Виена.

" Разполагането на съветски войски и оръжия в атомната електроцентрала е недопустимо ", се споделя в документа, подписан от представители на 42 страни, измежду които всички страни - членки на Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други. Според тях дейностите на Русия нарушават правилата за сигурност, които всички членове на Международната организация за атомна сила (МААЕ) са длъжни да съблюдават.

В изказването се споделя, че Русия би трябвало да съобщи контрола върху атомната електроцентрала на Киев и едвам тогава специалистите на организацията ще могат да инспектират централата. Подписалите също по този начин показаха цялостната си поддръжка за напъните на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси да подсигурява сигурността на оборудването.

През последните дни украинските сили са нанесли няколко удара по територията на АЕЦ " Запорожие ", настояват от Москва. В множеството случаи офанзивите са отблъснати от системите за противовъздушна защита, само че са регистрирани снаряди, които са попаднали в инфраструктурата и в зоната за предпазване на нуклеарни боклуци. От своя страна Украйна твърди, че офанзивите са дело на Москва и са способ за " нуклеарно изнудване ".

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа и създава една четвърт от електрическата енергия в Украйна. В момента АЕЦ работи на 70% от цялостната си мощ, защото има остатък от електрическа енергия, създадена в Запорожка област. Има проекти за бъдещи доставки на електрическа енергия за Крим.

Зеленски: Вземаме на прицел съветските бойци, стрелящи по АЕЦ " Запорожие "

Украйна взема на прицел съветски бойци, които стрелят по завзетата атомна електроцентрала в южната част на страната или я употребяват като база, откъдето да стрелят, съобщи в нощта против неделя украинският президент Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс.

Украйна и Русия се упрекват взаимно за многочислени произшествия в последно време, свързани с обстрел на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

Руски войски превзеха централата при започване на нахлуването на Русия в Украйна.

" Всеки съветски боец, който или стреля по централата, или стреля, като употребява АЕЦ за прикритие, би трябвало да разбере, че става специфична цел за нашите сътрудници от разузнаването, за нашите специфични служби, за нашата войска ", сподели Зеленски в нощното си видеообръщение.

Пореден ден на обстрел

Украинският град Енергодар, намиращ се покрай окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, беше подложен още веднъж на обстрел в неделя, заяви ДПА.

И двете страни упрекнаха другата за обстрела и оповестиха за гибелта на един граждански. Руските управляващи упрекват " украинските националисти ", а украинският кмет на града Дмитро Орлов назова случилото се " убийствена провокация " от страна на Русия.

Няма без значение удостоверение на случилото се, отбелязва ДПА.

" Рисковете нарастват с всеки изминат ден ", съобщи Орлов, представен от Франс прес. Той окачестви дейностите на Москва като " нуклеарен тероризъм " и предизвести, че това " може да свърши по непредвидим метод във всеки един миг ".

" Енергоатом ": Запорожката АЕЦ работи с риск от нарушавания на радиационната сигурност

Заплахата за безвредната работа на Запорожката АЕЦ в Енергодар остава. Централата продължава да е окупирана от съветски войски. Работата ѝ е с риск от нарушавания на радиационната сигурност, заяви в неделя сутринта компанията " Енергоатом " в пост в обществените мрежи.

" Украинският личен състав на станцията продължава да работи и поставя всички старания за обезпечаване на нуклеарна и радиационна сигурност, както и работи за премахване на следствията от повредите. Атомната електроцентрала към момента е окупирана и следена от съветската войска. Предвид обстоятелството, че е невероятно да се плануват дейностите на нашествениците, опасността за физическата сигурност на станцията остава ", се споделя в известието.

Все още съществуват опасности от приключване на водород и разпространяване на радиоактивни субстанции, а рискът от пожар е висок, допълват от компанията.

Според Eнергоатом азотно-кислородната станция, комбинираната спомагателна постройка и помпената станция за битови отпадни води са били съществено развалени по време на обстрела предходната седмица. Обстрелвана е и пожарната, която се намира отвън територията на АЕЦ и е предопределена да я защищава от пожари и да ги гаси при пораждане на изключителни обстановки.

На 13 август Запорожката АЕЦ, която се намира в Енергодар (Запорожка област), беше обстрелвана.

Според чиновници на станцията най-лошият сюжет за развиването на събитията в АЕЦ е разрушаването на електропроводите, които свързват оборудването с енергийната система на Украйна.

Вече дни наред Киев и Москва си разменят обвинявания кой стреля по централата.

Москва прикани за ревизия на МААЕ в централата

Междувременно съветският посланик Михаил Улянов прикани Организация на обединените нации да се намеси, с цел да подсигурява сигурността на Запорожката АЕЦ. Дипломатът е представител на Русия в интернационалните организации във Виена.

Задача на секретариата на Организация на обединените нации е да " даде зелена светлина за аудиенция на специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) в атомната централа ", съобщи Улянов в изявление за ТАСС, оповестено в неделя. След това МААЕ би могла да се погрижи за " изискванията на визитата в размирния район ", сподели още той.

По информация от известия в медиите Организация на обединените нации към този момент не разрешава на началника на МААЕ Рафаел Гроси да посети централата освен от съображения за сигурност, само че и поради спор за маршрута. Гроси би могъл да пътува под съветска протекция през Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 година, само че това би било възприето като засегнатост в Киев. " Ние работихме в доста тясно съдействие с организацията през май и юли и подготвихме визитата. Секретариатът на Организация на обединените нации я блокира в последния миг, без да изясни по каква причина ", сподели Улянов.

Украйна упреква съветските военни, че употребяват атомната електроцентрала като цитадела, от която обстрелват градчетата Никопол и Марганец. Русия пък твърди, че Украйна обстрелва централата с дронове, едрокалибрена артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Русия евентуално пренасочва военни елементи за укрепване на Южна Украйна

През последните дни главната цел на Русия евентуално е била преориентирането на войски за подсилване на Южна Украйна, съобщи Министерството на защитата на Обединеното кралство в последния си разследващ отчет, оповестен в неделя.

" Въпреки това в Донбас подкрепяните от Русия сили – най-вече милиция на самопровъзгласилата се Донецка национална република – не престават да вършат опити за офанзиви на север от град Донецк ", се споделя още в официалното съобщение, съобщи БНР.

Най-тежките боеве се водят към село Писки, покрай летището в Донецк, евентуално тъй като селището остава оспорвано. " Руското нахлуване евентуално има за цел да подсигури автомагистрала M04, основният метод към Донецк от запад ", се прибавя в отчета.

Продължава настъплението в Източна Украйна

Руското министерство на защитата заяви в неделя, че силите на Москва са поразили цели на десетки места в Източна Украйна. Атаките с ракети и артилерия са били съсредоточени в региона на Донецк.

В прилежащата Харковска област е завладяно село Уди, а край Славянск е бил погубен склад за гориво, съгласно съветската страна.

Украинският общоприет щаб в Киев заяви за интензивни офанзиви в източната и южната част на страната. В региона на Донецк е бил отбит опит на съветските сили да пробият към Славянск, съгласно известието. Като цяло съгласно Киев в обстановката няма съществени промени.

Междувременно управлението на съветската република Чечня съобщи, че изпраща нови бойци и доброволци да водят война в Украйна. Във видеозапис, за който се твърди, че е от летището на чеченската столица Грозни, се вижда по какъв начин мъже в униформи получават разпореждане да " унищожават " украинските националисти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР