42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на

...
42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: 42 държави са дали разрешение за гласуване на българи на тяхна територия

42 страни са дали позволение за гласоподаване на българи на идния избор. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.

Съгласно решение на ЦИК са избрани 736 секции в 61 страни. Сред страните, от които се удостоверение са Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Англия и Норвегия.

На страницата на ЦИК към този момент има опция за подаване на електронно заявление за гласоподаване. Срокът за това е до 6 септември.

" В случай, че бъдат събрани задоволително брой заявки според изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях. Призоваваме българските жители отвън страната интензивно да се записват посредством електронната форма за заявки за гласоподаване отвън страната. Предварителната им регистрация дава опция за включване в изборните описи за гласоподаване, което би довело до по-бързото протичане на изборния развой и най-важното опция за оптимален брой български граджани да упражнят правото си на глас ", приканиха от Министерство на външните работи.

Към момента са подадени над 2500 заявки.

Министерство на външните работи има опция да организира избори в към 800 изборни секции зад граница. Направена е поръчка до Министерски съвет и ЦИК за печатане на 710 000 броя бюлетини, допълниха от Министерство на външните работи.

Максималния брой на секциите с машинно гласоподаване може да доближи до 310 и надлежно 620 машини ще бъдат нужни за гласуването зад граница, сочи анализът на Министерство на външните работи.

Дипломатическите представителства на Република България в чужбина към този момент са известени 128 страни, с които Република България има дипломатически връзки и има упълномощен дипломат.

" Длъжни сме да уведомим нашите жители и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат извършени в не повече от 40 места отвън дипломатическите и консулските представителства. Което значи, че както през ноември, чакаме изборите в Германия да могат да се проведат в към 85 секции ", добави Анастасов.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР