42-ата седмица наближава, а няма и няма изгледи за скорошно

...
42-ата седмица наближава, а няма и няма изгледи за скорошно
Коментари Харесай

Какви са опасностите при преносване на бременността

42-ата седмица наближава, а няма и няма изгледи за скорошно раждане, нито контракции - в сходни случаи майките, уплашени и обезпокоени, се вслушват в какви ли не препоръки.

Кога в действителност става дума за преносване при бременността, дали и в случай че да - по какъв начин това може да заплашва бъдещата майка и бебето? Ето какво мислят експертите и по какъв начин дават отговор на 10-те в действителност значими въпроса, свързани с преносването.

1. Как се схваща, че бременността е преносена

Предполагаемата дата на раждане дефинира наблюдаващият доктор и тя условно е 40-ата седмица от бременността.

В множеството случаи срокът на бременността и плануваната дата на раждане се пресмята съгласно датата на последната менструация. Но с цел да е напълно тъкмо, лекарите употребяват данни от ултразвук в първия и втория триместър. Ако не настъпят контракции през 40-ата седмица, няма смисъл да се притеснявате – и в 41-ата седмица раждането е навреме.

Въпреки това, превантивно след 40 седмици и 4 дни, се обърнете към женската консултация, с цел да може наблюдаващият акушер-гинеколог да реши зрелостта на родовия канал. Ако шийката на матката е зряла, евентуално ще ви назначи хоспитализация за раждане в 41-ата седмица.

За преносена бременност се приказва, когато се премине срокът от 42 седмици и по предписание тези случаи се срещат извънредно рядко – просто лекарите не го позволяват.

2. Защо се случва това

Точните аргументи, провокиращи преносването, са по-скоро цялост от фактори. Към тях може да се отнесат проблеми с ендокринната система, стрес, хормонален дисбаланс, инфекциозни болести, заболявания на органите на дребния таз и даже аборт.

3. Вярно ли е, че многоплодната бременност не може да бъде преносена

Не, тя също може да бъде преносена, само че, по предписание, в случай че дамата се следи постоянно по време на бременността от гинеколог, няма да се стигне до това.

4. В кои случаи може да се изчака естественото раждане

Преносването може да се отрази отрицателно на здравето на майката и плода, по тази причина в случай че срокът е над 42 седмици, лекарите провокират раждане.

5. Как преносването е рисково за майката

Колкото повече се усилва срокът на бременността, толкоз е по-голяма вероятността бебето да се роди доста едро, а раждането на такова бебе може да бъде доста травматично, защото то мъчно ще премине през родовия канал и може да бъде съпроводено от разпъване или скъсване на шийката на матката, вагината и перинеума.

В бъдеще такива увреждания могат да доведат до други проблеми, като задържане на урина, формиране на ректовагинални, урогенитални фистули,  кървене, язви след раждането.

Обаче при преносването се смалява и конфигурацията на бебешката глава. Костите към този момент са плътни и не могат да се приспособят към формата на дребния таз, а оттам произтичат разнообразни проблеми.

6. Какво бебе се счита за едро

Когато неговото тегло е към 5 кг, а растежът му е от 56 см.

7. Как преносването заплашва детето

Става дума за разнообразни неонатални затруднения, да вземем за пример, за хронична хипоксия – дефицит на О2 до другите органи. Кислородният апетит е рисков, тъй като, до момента в който пораства, плодът изпитва възходяща потребност от О2 и това положение може да докара до разнообразни патологии: бебето не пораства, поразява се централната нервна система.

Освен това, преносването заплашва от раменна дистокия – положение, при което по време на раждането главата на бебето към този момент се е подала отвън тялото на майката, а рамото или и двете са заклещени в региона на дребния таз поради огромните размери на раменния пояс.

Друга опасност за детето е синдромът на мекониална аспирация. В интервала на пренаталното развиване на червата се образува мекониум (фекалиите на плода), който при преносването може да се придвижи в околоплодната течност и да попадне в дихателните пътища на плода. В резултат може да настъпи проблем с дишането, който да докара до пневмония или други опасности за бронхите.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР