418 души са загинали на пътя от началото на годината

...
418 души са загинали на пътя от началото на годината
Коментари Харесай

Липса на експерти бави делата за катастрофи у нас

418 души са починали на пътя от началото на годината до 24 септември. Това демонстрира статистика на Министерство на вътрешните работи.

Според Богдан Милчев от Института за пътна сигурност войната по пътищата се дължи на неналичието на цялостна политика по въпроса. Пред bTV той съобщи, че подхванатите все още ограничения са неверни.

" Ние жънем плодовете на това, което сме посели. Пътната сигурност е комплицирана система и Министерски съвет като принципал би трябвало всяка година да получава отчет за пътната сигурност, въз основата на който да се подхващат ограничения ", изясни той. По негови думи сходен отчет не е юридически от над 10 години и едвам тази година е направен подобен документ.

Експертът обаче се притеснява, че отчетът в действителност е по-опасен от неналичието му, защото още първоначално се посочвало, че документът няма искания да съставлява цялата информация по тематиката и да отразява актуалната обстановка.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите от произшествия в отчета въпреки всичко има и позитивни трендове.

Той съобщи, че в документа се демонстрират доста от проблемите, свързани с пътната сигурност - проблеми в здравното обслужване, несъбираемост на санкциите, проблем в образованието на водачите.

Според Тодоров бавният правосъден развой при каузи, свързани с жертви на произшествия, се дължи на неналичието на специалисти и лекари. Той уточни, че във Видин 88% от делата са забавени над 6 месеца.

" Дават се рекомендации - да се усилят специалистите, да има повече бройки във факултетите за правосъдни медици. Крайният резултат е неналичието на правораздаване и неналичието на правдивост ", заключи ръководителят на Асоциацията на потърпевшите от произшествия.

Милчев добави, че на пътя важат законите на джунглата, а водачите карат по вътрешен глас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР