41% от българите вярват, че ваксините често причиняват тежки нежелани

...
41% от българите вярват, че ваксините често причиняват тежки нежелани
Коментари Харесай

Ваксините причиняват тежки нежелани странични ефекти, вярват 41% от българите

41% от българите имат вяра, че имунизациите постоянно предизвикват тежки нежелани странични резултати.

Това излиза наяве от ново социологическо изследване на " Евробарометър " за имунизациите в Европа.

На въпрос " Ваксините могат ли постоянно да доведат до съществени странични резултати ", 41% от българите дават отговор, че е истина, а 25 на 100 са на мнение, че не е правилно . 34% не знаят.

На равнище Европейски Съюз 48% от респондентите считат, че имунизациите постоянно предизвикват тежки нежелани странични резултати , което се опровергава от науката. Начело са Кипър (65%), Унгария (64%), Малта (62%) и Франция (60%) , където болшинството интервюирани са уверени, че имунизациите имат съществени странични резултати.

Запитани кои болести към момента предизвикват гибел в Европейски Съюз, 50% от българите показват грип; 44% - морбили; 17% - полиомиелит; 34% - хепатит; 45% - менингит и 20% - тетанус. 36% от българите имат вяра, че горепосочените болести " несъмнено " могат да бъдат предотвратени с ваксини ; 34% считат, че " евентуално " може, а под 5% са на мнение, че не е допустимо.

На въпрос дали сте имунизиран или някой от вашето семейство през последните 5 година, 25 на 100 от българите споделят, че самите те са имунизирани , 27% - децата им, а 10% - някой различен от фамилията. 46% от интервюираните българи дават отговор, че не са имунизирани през последните 5 година

Като причина за какво не са се ваксинирали през последните пет години, 29% показват, че към момента покриват старите ваксини, 21% считат, че имунизациите са нужни единствено за децата, 17% са на мнение, че няма потребност от ваксина и 24% показват като причина, че не са им препоръчани от персоналните лекари.

44% от българите нямат картон за имунизация.

На въпрос дали " Ваксините натоварват и отслабват имунната система ", 25% считат, че това е правилно, а 39% са на противоположното мнение. 36% не знаят.

25% от българите имат вяра, че имунизациите могат да причинят болестта , против което са предопределени, а 37% не мислят по този начин. 38% не знаят.

Като цяло 77% от българите са съгласни, че е значимо всеки да минава през рутинна имунизация . 69% считат, че в случай че не бъде сложена ваксина, може да докара до съществени здравословни проблеми. 77% са съгласни, че имунизациите са значими, с цел да защитят здравето на всички. 73 на 100 от интервюираните българи биха се обърнали за информация за имунизациите към персоналния доктор . Под 10% биха потърсили информация в обществените мрежи (6%) и в интернет (8%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР