41 нови случая на коронавирус са открити за последното денонощие

41 нови случая на коронавирус са открити за последното денонощие ...

Отново имаме повече оздравели от заразени с коронавирус, макар и на косъм.

41 нови случая на коронавирус са открити за последното денонощие в България. Направени са 1450 теста, което значи увеличение на дневна база на заразяемостта - 2,82% спрямо 2,03% вчера сутринта. Общият брой на доказаните случаи е 2372, а активните случаи са 1478 - т.е. тези под пряко медицинско наблюдение. Това заяви
От новите случаи, 11 са влезли в болница. 8 от новите случаи са от София. В Пазарджик има 17 нови случаи - това е клъстерът в завод "Костал", там случаите са общо 22 дотук. Кантарджиев обаче увери, че мерките са взети и като е направено навреме, случаите бързо намаляват.
Оздравелите обаче са 42 т.е. стават общо 769 и това значи четвърти ден поред с положителен баланс между оздравели и заразени. Има и 5 нови смъртни случая - отново предимно с хронични заболявания, включително един с онкологично заболяване.
Има още един разболял се медик - медицинска сестра от Кнежа. В Кнежа е затворена ясла заради случай на коронавирус, но твърдението на кмета е, че случаят е при "административен персонал".
Проф. Кантарджиев пак подчерта - колко тежко боледуваш е какво количество вирус си поел, както и за колко рецептори ACE2 се "залавя" вирусът. Децата са с много по-малко рецептори в дихателната система, отколкото възрастните. При възрастните над 75-годишна възраст тези рецептори намаляват, увери професорът. Това, че имаме малко смъртни случаи, се дължи на мерките, подчерта той.
Кантарджиев каза и друго - преодолени са проблемите като разрастване на огнища в болниците във Видин и Ямбол, където е било най-опасно.
Още: "Коронавирусът по света: САЩ с 3 дни на траур за жертвите на COVID-19"

Източник: actualno.com