41.5% от българските граждани не биха подали сигнал за корупция,

...
41.5% от българските граждани не биха подали сигнал за корупция,
Коментари Харесай

36% от българите обезсърчени от корупцията

41.5% от българските жители не биха подали сигнал за корупция , до момента в който други 36.2% декларират, че няма какво да създадат в битката против корупцията.

Това сочат данните на Асоциация " Прозрачност без граници ", показани от Калин Славов на конференция в Българска телеграфна агенция на тематиката публичните настройки за противодействието на корупцията през 2018 година

Политическата корупция, злоупотребата с публични средства и тази в правосъдната система не престават да са във фокуса на публичното внимание.

Според допитването 57.6% от българите дефинират като основна форма на корупцията у нас политическите и роднински назначения в администрацията, спор на ползи и търговия с въздействие в министерства и организации. На идващите места са сложени злоупотребата с обществени и финансови средства в министерства и организации (56.9%) и корист с обществени и финансови средства в локалната власт (56.9%).

 Прозрачност без граници питат Народното събрание за продажбата на ЧЕЗ
Прозрачност без граници питат Народното събрание за продажбата на ЧЕЗ

Искат да се обясни произходът на средствата, с които се реализира договорката

Сред другите форми на корупция интервюираните показват противозаконното финансиране на партии и предизборни акции (56.7%), търговия с въздействие в правосъдната власт (53.0%), искане на рушвет при даването на административни услуги (48.7%), отвод на контролните органи да проверяват злоупотреби в ръководството (46.1%) и лобизъм в законодателния развой (40.2%).

По данни от проучването 41.5% от респондентите не биха подали сигнали за корупция, против което стоят 24.5%, които биха подали сигнал, само че до медиите . 20% биха уведомили полицията, а 13.5% биха алармирали Антикорупционната организация. 10.2% от интервюираните биха уведомили инспекторат или различен надзорен орган в институцията, а 10.1% прокуратурата .

Сравнително малко от допитаните биха подали сигнал за корупция до президента - 3.6% и министър-председателя - 2.2%. Сигнал до неправителствените организации (НПО) биха подали не повече от 4.8% от запитаните.

 От
От " Прозрачност без граници " подлагат на критика проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще взе участие в разискването в Народно събрание

Проучването прави оценка и персоналния принос на жителите в противопоставяне на корупцията - 36.4% биха отказали заплащане на рушвет, а 36.2% декларират, че нищо не могат да създадат.

24.9% биха алармирали за съществуването на корупция, до момента в който 11.7% изявяват предпочитание да вземат участие в митинги, 8.4% заявяват присъединяване в петиция. 8.2% са подготвени да бойкотират подкупен бизнес, а 7.9% са подготвени да приказват пред медиите. Само 5.0% са подготвени да се причислят или поддържат неправителствена организация.

 Радев неудовлетворен, че доста се приказва, а малко се прави против корупцията Обновена
Радев неудовлетворен, че доста се приказва, а малко се прави против корупцията

Корупцията краде доверието в институциите

Според изследването изискванията, при които жителите биха подали сигнали за корупция са независимо следствие, запазване на данните за самоличността на подателите на сигнали, гаранции за отбрана от неподходящи последствия и репресии, гаранции за отбрана , независимо следствие, материална и морална премия, анонимност и гарантираност.

Ниската степен на готовността на жителите за подаване на сигнали за корупция се коренят в страха от неподходящи последствия за здравето им , съмнение в длъжностните лица и чувството, че човек е безпомощен и беззащитен в битката против корупцията, неналичието на интерес върху казуса, неналичието на време и неналичието на предпочитание за разкарване по институциите.

Мерките, които предлага Асоциацията за решаването на казуса с корупцията, са към по-ефективното следствие и наказване на корупцията, по-малък акцент върху законотворчеството, обучителни семинари и полемики.

 ДБГ са обезпокоени от доста корупция в столицата
ДБГ са обезпокоени от доста корупция в столицата

Според тях " Подуяне " се ръководи непрозрачно и е част от модел на ръководство на София повече от 20 години

По данни на изследването капацитетът на публичната поддръжка за новата антикорупционна комисия е релативно нежна, само че основният фактор по тази причина са безпристрастност при следствието , запазване на самоличността на подателите на сигнали и отбрана. Според 71.2% от допитаните новата антикорупционна комисия би трябвало да работи при следствие на корупцията на най-високо равнище.

63.7% дават отговор, че тя би трябвало да работи при следствие на корупцията в локалната власт, до момента в който други 58.5% са на мнение , че антикорупционната организация би трябвало да работи при следствие на корупция измежду чиновниците в централната администрация.

19.7% считат, че организацията би трябвало да организира осведомителни акции измежду жителите , до момента в който 17.7% от респондентите регистрират, че би трябвало да се сътвори база данни за необятен кръг лица, които интензивно да бъдат оценени за корупция.

 Антикорупционната комисия пое всички структури за битка с корупцията
Антикорупционната комисия пое всички структури за битка с корупцията

Кабинетът утвърди и финансова инжекция за КПКОНПИ от 14 млн. лева

От интервюираните 16.5% са на мнение , че би трябвало да има налице даване на препоръки и съвещания на жители и чиновници в администрацията , до момента в който 15.9% желаят образование за основаване на антикорупционен потенциал на институциите.

15.2% от допитаните показват единодушие за внедряване на сътрудници и независимо подслушване в битката против корупцията, до момента в който 11.2% биха се съгласили на осъществяване на проби за интегритет на чиновниците в администрацията.

Хелене Кортлендер, шеф, Фондация " Фридрих Еберт ", напомни, че корупцията е едно от най-големите провокации пред демокрацията . Тя разяснява и данните за едвам 7% от младите в България се интересуват от политика в България, като съгласно Кортлендер това е вследствие на корупцията. Тя прави оценка въпреки всичко осъзнатостта за корупцията в България като доста висока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР