4000 хвърлят кюмбетата срещу безплатни климатици С каяк по каналите,

...
4000 хвърлят кюмбетата срещу безплатни климатици С каяк по каналите,
Коментари Харесай

Как Копенхаген стана зелен оазис

4000 хвърлят кюмбетата против безвъзмездни климатици

С каяк по каналите, с цел да си напазарувате питателните артикули, няколкоминутна разходка до метростанцията или с колело по пешеходната улица, с цел да се срещнете със съседи - в случай че желаете да живеете в копенхагенския квартал Норт харбър, колата няма да е нещо, което ще ползвате постоянно, написа Лин Тейлър за Ройтерс.

Това най-малко е задачата на проектант Рита Юстесен. От 2007 година тя е натоварена със задачата да трансформира тогавашното промишлено пристанище на датската столица в чисто нов квартал и да направи по този начин, че 3,5-те милиона квадратни метра жилищна и комерсиална повърхност да бъдат финансово и климатично устойчиви.

Това значи колите да са сврени неловко в централизирани паркинги, с цел да не се предизвиква карането на коли. Да има повече велоалеи, каналите и пристаните да са задоволително чисти, че да може да се плува в тях. А също по този начин да има метростанция с комфортни връзки за плануваните 40 000 поданици на квартала и 40 000 работещи до 2060 година.

Докато страните се надпреварват да реализират амбициозните климатични цели за понижаване на въглеродните излъчвания, доста градове търсят стабилно градско устройство, с цел да оказват помощ на жителите си да понижат потреблението на сила, да подобрят публичното благоденствие и съгласуваност, а също по този начин да се оправят с повишаващите се температури и наводненията.

Проектираните пространства, при които се регистрират последствията от климатичните промени, могат да оказват помощ за смяната в държанието и да създадат по-лесен " зеления " живот на хората, съгласно отчет на British Psychological Society.

" Казахме, че ще създадем резистентен град по копенхагенски. Това значи, че устойчивият метод на живот би трябвало да бъде елементарен. Това значи къси дистанции до метрото, магазините и местата за отдих “, споделя Юстесен, която е основният проектант на компанията, благосъстоятелност на градския съвет, By & Havn.

Желаем да създадем в действителност прелъстителен квартал, където хората желаят да живеят и да останат - това за нас е и стабилно в дълготраен проект, добави Юстесен, вървейки около градежи в Норт харбър, където живеят 1500 души от 2015 година.

Климатично пригаждане

Градовете употребяват над две трети от международната сила и носят отговорност за към три четвърти от въглеродните излъчвания съгласно Организация на обединените нации. При тази бърза урбанизация над две трети от хората ще живеят в градове до 2050 година, предвижда Организация на обединените нации.

Затова градовете са основни за осъществяването на поетите задължения съгласно Парижкото съглашение за климата от 2015 година, което планува понижаване на излъчванията нездравословни газове, с цел да се задържи покачването на температурите в света до под 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните нива.

Повишение на температурите с 1,5 градуса по Целзий би дало на уязвимото население късмет да преживее климатичните разтърсвания като наводнения, циклони, суша и по-високи нива на океаните, показват специалисти.

По света равнището на океаните се е повишило с 26 сантиметра от края на 19-ти век най-вече поради топенето на ледовете и естественото увеличение на водата в океаните със стоплянето им, сочат данните на Организация на обединените нации.

Група от учени, занимаващи се с климата, към Организация на обединените нации оповестиха през 2014 година, че морското ниво може да се увеличи с до един метър до 2100 година.

Обграден от намерено море и обсипван от поройни дъждове, Копенхаген е изложен на същите опасности като по-бедните градове, които са ситуирани по-ниско. Морското ниво към пристанищния град се чака да се увеличи с до един метър през идващото столетие, съгласно датския метеорологичен институт.

Според градския съвет на Копенхаген, в случай че не се вземат ограничения за отбрана от наводненията, поради все множеството стихии, вредите през идващия век ще възлизат на до 20 милиарда датски крони (3,14 милиарда долара).

За съпоставяне предварителната защита това да не се случи ще коства до 4 милиарда датски крони (627 милиона долара). Освен че ще се отбрани от бъдещите наводнения, причинявани от покачване на морското ниво и значителни превалявания, със зелени покриви и паркове, които всмукват водата от дъждовете до огромни загради, които могат да лимитират наводнения, градът цели и да стане първата столица, която е понижила излъчванията си нездравословни газове до 2025 година.

Ако погледнем по какъв начин се развива светът, ще забележим, че популацията на градовете пораства, като броят в действителност е огромен. Ако вложенията не са съобразени с околната среда, тогава ще бъде невероятно да се решат екологичните проблеми, сподели пред Thomson Reuters Юрген Абилдгаард, шеф на програмата за климата на града.

Социални изгоди

Подобно на Юстесен, проектант Петер Рааскоу-Нилсен сподели, че основаването на пространства, които оказват помощ на хората да се оправят със разтърсванията, провокирани от промените на климата, е в основата на всичките му планове за датската компания Gehl.

Насърчаването на обществените връзки и взаимоотношение също са решаващи за устойчивите градове на бъдещето, споделя той.

Проектите, върху които работя са съсредоточени върху околната среда - обществено, финансово, от позиция на благополучие и природа, с цел да бъдат основани по-добри градове за хората, които живеят там, а също и да се направи нещо позитивно за природата, споделя той в студиото си.

Рааскоу-Нилсен напомня за позитивните резултати от плана за ново развиване на постоянно наводнявания град Кокедал, на 30 километра северно от Копенхаген. Макар запуснатият регион да е бил прочут с престъпност и банди, той е възроден с по-добро осветяване, зелени пространства и публични градини. " Вече не е гето, а е трансфорат в квартали с нова еднаквост, които са изпълнени с живот ", сподели Рааскоу-Нилсен.

" Прекрасно е, че може да осъществиш едно такова решение (... ) и в това време да вземаш ограничения против климатичните промени ", споделя той.

Източник: Investor.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР