400 млн. лева са приходите за града от български туристи

...
400 млн. лева са приходите за града от български туристи
Коментари Харесай

„Пловдив 2019“ излиза с резултати от проекта Европейска столица на културата

400 млн. лв. са приходите за града от български туристи за последните две години

Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ще остане в културната история на страната със стотици събития, 600 от които градът съумя да показа в границите на годината на купата. Партньорството с над 130 организации и актьори от Европа „ Пловдив 2019 " осъществя сполучливо и европейското си измерение. С плана доста повече са пловдивчаните, които се дефинират като европейци. Това излиза наяве след серия от проучвания, обединени в мониторинг за плана, създаден като част наложителните условия за всяка столица на културата. Изследванията са направени за интервала 2015-2019 и отразяват значими трендове и заключения, свързани с икономическия резултат, интереса към просвета и имиджа на града преди и по време на годината на купата.

Националното значение на плана се удостоверява от обстоятелството, че над 1 милион и 200 хиляди пълнолетните българи от страната са посетили най-малко едно събитие от програмата. Три пъти (38.6%) е повишен броят на българите, особено посетили културни събития или обекти в Пловдив, като за съпоставяне през 2015 година това са създали единствено 10.7% от тях. Докладът обобщава също, че всеки, посетил Пловдив, е харчил приблизително 175 лева по време на пребиваването си, което за последните две години като доход възлиза на към 400 млн. лв., без включени разноски за билети и превоз.

В програмата, която се разпростра в мащаб през последните две години, концертите, фестивалите, изложбите и театралните постановки са измежду най-посещаваните събития. Проведено изследване измежду 3632 участници в културни събития през 2019 година демонстрира, че над 50% от тях декларират мощна задоволеност от наличието. От систематизираните данни изрично се вижда и необятният социално-демографски профил на посетителите, който обгръща учащи, работещи, пенсионери, неработещи, лица от всички възрасти, от разнообразни етноси и пол.

В туризма, като един от основните браншове, се следи стабилно нарастване на потока българи, посетили града. От 2015 година техният растеж е от 28% и доближава 39% през 2019 година, което прави близо 2 млн. и 200 хиляди жители за 2019 година, сочи разбора.

Икономическите резултати, по данни на Национален статистически институт, демонстрират и нарастване на задграничните туристи с 27% единствено за огромните места за настаняване, като близо половината от тях са жители на Европейски Съюз. Нощувките бележат резистентен растеж от близо 18%, а с 9% са се нараснали приходите от тях и са достигнали до 29 млн. лв.. Броят на записаните предприятия в бранш „ Култура, спорт и развлечения " в Пловдив е повишен със 25%, а броят на заетите - с 16%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР