400 хиляди души от нас страдат от редки болести. Това

...
400 хиляди души от нас страдат от редки болести. Това
Коментари Харесай

COVID-пандемията усложнила живота и терапиите на почти половин милион българи

400 хиляди души от нас страдат от редки заболявания. Това са непопулярни диагнози, постоянно със характерно, труднодостъпно и скъпо лекуване, които не познаваме или забравяме бързо.

COVID-пандемията усложни живота и терапиите на съвсем половин милион българи.

" Пандемията затрудни доста фамилиите, в които има заболели от редки заболявания, макар че тези заболели непрекъснато живеят в изолираност ", това сподели в предаването " Социална мрежа " по NOVA NEWS Владимир Томов - ръководител на Националния алианс на хората с редки заболявания.  

Той осведоми, че единствено 5% от редките заболявания са лечими, а в пандемия та страдащите от тях са в още по-тежко положение.

" Тази година беше безспорна нулева за въвеждане на нови технологии и лечения за хората с редки заболявания ", добави още той.

Владимир Томов добави, че редките заболявания са хронични и 100% животозастрашаващи.

" Имаше такива заболели, които не преодоляха самата зараза Коронавирус, имаше и лекари, които се грижеха за пациенти с редки заболявания, които починаха от Коронавирус ", показа той.

Председателят на Националния алианс на хората с редки заболявания съобщи, че Международният ден на болните от редки заболявания, 28 февруари, ще бъде маркиран в сходство на противоепидемичните ограничения, като няма да се струпват доста хора. 

" Тези заболели са с компрометирана имунна система, сегашната обстановка ги засегна доста. От моите пациенти имаше инфектирани с Коронавирус, а някои от тях имат и недостиг на антитела, по време на пандемия та сме ги посъветвали да нямат непотребни контакти. Трима мои пациенти се заразиха, на за щастия преодоляха COVID ", показа и проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези и началник на Експертния център по редки заболявания, първични имунни дефицити, към „ Александровска ” болница.

Специалистът добави, че болните са били изследвани след болестта и се е открило при двама, че имат доста добър T-клетъчен отговор. 

Тя съобщи, че тези пациенти по принцип могат да се имунизират, само че би трябвало да се уточни доста добре от общопрактикуващия доктор и експерта, като слред имунизацията би трябвало да се види какъв е протективния отговор.

Проф. Елисавета Наумова бе безапелационна, че пациентите с такива заболявания могат да разчитат на модерни лечения, като пораства и броят на вярно диагностицираните заболели, с помощта на нови технологии, което оказва помощ и за по-успешно лечение
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР