400 души са евакуирани от района на срутилия се вчера

...
400 души са евакуирани от района на срутилия се вчера
Коментари Харесай

Евакуираха 400 души от района на срутилия се мост край Генуа

400 души са евакуирани от региона на срутилия се през вчерашния ден мост от автомагистралата край Генуа, защото има евентуална заплаха чудовищното оборудване да продължи да пропада, предават италианските медии.По последни данни доказана е гибелта на 31 души. Сред починалите има три деца на възраст 8,12 и 13 години. До момента се знае и за 16 души са ранени, само че избавителните служби не престават да работят по изваждането на оживели отдолу под руините. Според източници от противопожарната работа, представени от АНСА, неофициалният брой на починалите е 35 души.

При сриването на моста към 30-35 коли и няколко камиона паднаха от височина 45 метра върху река, железопътна линия и хранилища.

Човешка неточност стои в основата на пропадането на оборудване от подобен мащаб. Такова мнение показа пред Дарик специалистът по мълниезащита инженер Радослав Калчев. Коментарът му бе във връзка публикуваните през вчерашния ден от италианските медии сведения на очевидци, че една от колоните на моста Моранди край Генуа е бил ударена от гръмотевица и може би затова се е срутил.

Мълния фактически би могла да срути мост, само че единствено в случай че той не е имал изправна построена система за отбрана, която би трябвало да е направена още при построяването му, съобщи инженер Калчев

" По принцип е допустимо, защото параметрите на тока на гръмотевица са към 1 млн. волта, към 30 000 градуса температура и извънредно мощен по величина и динамичен удар, който може да се съпостави със силата на влакова комбинация с към 30-40 вагона, цялостни с товар. Зависи и от това в коя зона тъкмо е било провалянето, каква е структурата на моста и други параметри и условности. Това не значи, че всяка гръмотевица, която пада, ще събаря мостове, само че е допустимо ", сподели Калчев.

Според него в основата на пагубното произшествие стои човешка неточност, че мълнията е била единствено „ последната капка ”, с цел да се стигне до съдбовния случай: " Много пъти хората се крием зад естествени явления. Всичко друго, само че не и ние! Винаги във всеки подобен случай, било то с въздушни съдове и прочие човешкият фактор е участвал и е доста огромен дял във виновността. Някой не си е приключил работата по веригата. Нормално е. Това, че е в Италия, не значи, че и там не бъркат ".  Тази догадка поддържат и италианските управляващи, които още през вчерашния ден оповестиха, че ще проверява и ревизира кой не си е приключил работата и кой би трябвало да понесе отговорност.

Над 300 виадукти, мостове и тунели в Италия са рискови, колкото рухналия мост „ Моранди ” в Генуа, написа през днешния ден римският в. ”Република ” като цитира италиански инженер, специалист по поддръжка на инфраструктурата в Италия. Това не е чак толкоз доста,  като се има поради, че на Ботуша има общо 45 000 структури от сходен вид. Ако обаче не бъдат „ лекувани ”навреме, рисковите мостове могат евентуално да рухнат, изяснява експертът.

70 на 100 от 15-те хиляди моста и тунели по пътищата на Ботуша са на възраст над 40 г.  Когато са били проектирани преди време, те са били замислени за доста по-различен и по-малко натоварен превоз, който не е включвал толкоз доста тирове и камиони по автомагистралите.

По тази причина доста от мостовете, построени по-рано, имат доста по-кратък живот, в сравнение с преди.

Според в. ”Кориере каузи сера ” пък в Италия са рискови 60 на 100 от виадуктите от армиран бетон на над 50 година

Само за последните 5 година има пет рухнали мостове по пътищата в Италия. Сред тях е и надлезът на шосето Милано-Леко, който през октомври 2016 година се срути при прекосяването на български тир със 108 тона товар. Тогава почина един италианец.

Мостовете от армиран бетон имат живот от 50 година, настояват специалистите. Разходите за поддръжката им са по-високи от тези за разрушаването и построяването на нови, споделя Антонио Окюци, шеф на Института за строителни технологии.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР