400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец,

...
400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец,
Коментари Харесай

Близо 8% от българите попадат в графата работещи бедни, живеят с 314 лв на месец

400 000 служащи претърпяват с до 314 лева на месец, демонстрират данни на синдикатите. Това значи, че 7,8% от трудещите се у нас попадат в графата „ небогати “, макар че имат непрекъснат приход, заяви Монитор. „ Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, само че да устоят други неработещи.

Минималната работна заплата остава 460 лв.

Така на член от фамилията се падат до 314 лева, колкото е линията на беднотия “, изясни шефът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Любен Томев. Данните на профсъюза демонстрират, че има още 300 000 нашенци, които са ниско платени служащи. Един от трима пък получава междинната за страната работна заплата, която по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) мина 1000 лева

Синдикати желаят стремително нарастване на заплатите. Вижте с какъв брой

Според Томев за понижаване на бедните безработни би трябвало да се разчита освен на повишение на заплатите, само че и на смяна в обществената система. „ Нужна е обществена система, която по този начин да подкрепя фамилиите, че да компенсира по-ниските приходи “, изясни още Томев.

Каква би трябвало да бъде минималната заплата?

Според синдикалистите в битката с бедността измежду работещите би трябвало да бъдат включени и районни политики за поощряване на заетостта. Причината е високата централизация на трудещи се в два от огромните градове у нас. „ Половината от хората, които работят в България, са съсредоточени в столицата или Софийска област “, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР