40-те основни храни, които съставляват трапезата ни, ще поскъпнат средно

...
40-те основни храни, които съставляват трапезата ни, ще поскъпнат средно
Коментари Харесай

Мизерия! 40 основни храни поскъпнаха рязко

40-те съществени храни, които съставляват трапезата ни, ще нарастнат приблизително с към 20% на годишна база. Изключение е олиото, което към този момент нарастна с 50%, пресмята ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

Към момента междинното повишаване на храните за последните 12 месеца към този момент е към 16-17%. То се е натрупало още преди да почне войната в Украйна и се дължи най-много на по-високите енергийни цени.

Те оскъпяват разноските на земеделските производители за техниката, също и разноските на преработвателите. Отделно от това цените на торовете се усилиха доста, откакто тези на природния газ скочиха, тъй като се създават главно благодарение на синьо гориво.

За февруари Национален статистически институт регистрира взривно нарастване на цените – през тези 28 дни краставиците и доматите съгласно статистиката са скочили с над 25%, само че съгласно Иванов тъкмо при тях става дума за краткотрайно събитие и още от първите дни на март цените им са почнали да се успокояват.

" Краставиците единствено за последните 10 дни от 4,50 станаха 4,10 лева за кг, а през февруари бяха стигнали 4,90 лева Същото е и с доматите – сега цената им на едро е 2,80, а през февруари бяха над 3 лв.. В момента на пазара има извънредно единствено гръцки и турски домати и краставици, тъй като климатът там разрешава да се отглеждат в оранжерии с най-малък разход на гориво за отопление. Българските производители тази зима съвсем не засяха домати и краставици, тъй като сметките им демонстрираха, че няма смисъл ", показва Иванов пред " 24 часа ".



Действително, още през октомври-ноември оранжерийните производители предупреждаваха, че при тези цени на природния газ няма смисъл да работят зимата, тъй като евтиният импорт на зеленчуци от чужбина ще направи продукцията им непродаваема.

Председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите изяснява, че експлоадирането на цените тъкмо през февруари се дължи на обстоятелството, че тогава малцината, осмелили се да отглеждат тези зеленчуци, са създали окончателните сметки какъв брой им е коствал трудът.

" Има доста оранжерийни производители, които просто взеха решение да засадят лук, зеле, салати и други такива, които не изискват доста огромно отопление. Освен това скоро ще стартира развъждането на оранжерийни зеленчуци под полиетиленови покривала, което е доста по-евтино като разноски и чакам в близко време цените на българската продукция от тези продукти много да падне ", упорства Иванов.

Според него, в случай че няма късно слани и студове, същото ще се случи през лятото и есента и с плодовете - те ще поевтиняват.

Яйцата и пилешкото обаче ще продължат да нарастват, само че никога шоково, тъй като имаме огромна конкуренция и устойчиво произвеждане.

" За последната седмица яйцата нарастнаха с нови 3 стотинки на численост, само че имайте поради, че те дълго време бяха с съвсем закрепена цена, а въпреки всичко тези производители също имат потребност от сила за отопление, а фуражът за пилетата също е много по-скъп спрямо преди една година ", пресмята той.

При свинското месо на пазара има много по-голямо напрежение, само че то е в противоположна посока – свинското предходната година най-вече поевтиняваше, а сравнението сред сегашната му цена и тази през март 2021 година демонстрира едвам 3% повишаване.

Причината е, че поради поредицата от разкриване на огнища с африканска чума по свинете Китай спря съвсем целия импорт от Европа и всички тези количества в този момент се оферират вътре в общността. От това страдат българските свиневъди, тъй като техните разноски също са нарастнали и най-вероятно без особено подкрепяне доста от тях няма да оцелеят.

Млечните артикули към този момент нарастнаха приблизително с 20% на годишна база, само че евентуално доста консуматори не са го забелязали, тъй като е ставало доста гладко. Сиренето на годишна база да вземем за пример е поскъпнало с 20%, кашкавалът – с 24%, а кравето масло - с 24%. Тази инфлация при млечните артикули обаче е траяла до ноември, от този момент има задържане на цените им, които войната в Украйна въобще не е съумяла да раздвижи.

Средното повишаване на главните храни съгласно шефа на комисията ще се получи към 20%, тъй като варивата трайно задържат цените си, а те също участват в обилни количества на трапезата на българина.

" Оризът да вземем за пример въобще не е поскъпвал, също по този начин бобът, макароните – техните цени са постоянни. В момента захарта да вземем за пример е по-евтина, в сравнение с беше през 2014 година, и въпреки че в последно време нараства по международните тържища с доста малко, не мисля, че отгласът от това ще стигне скоро и у нас ", споделя още ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

При олиото е доста мъчно да се прави прогноза, тъй като за първи път двама съществени производители на слънчоглед в света - Русия и Украйна, излязоха от пазара.

" Особеното тук е, че ние и преди този момент не сме купували от тях, тъй като самите ние произвеждаме доста слънчоглед и нагледно казано, имаме олио да се къпем в него ", твърди Владимир Иванов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР