40% спад на горивата за търговците и над 60% за

40% спад на горивата за търговците и над 60% за ...

Живодар Терзиев: Готови сме да освободим количества етилов алкохол при необходимост.


40% спад на горивата за търговците и над 60% за някои видове горива, свързани с таксиметровите превози – такава е прогнозата за влиянието на кризата с COVID-19 според председателя на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Още преди обявената пандемия цените на борсата стигнаха рекордно ниски горива.
Живодар Терзиев: Спадът на цените на бензиностанциите ще бъде тенденция през март Ограничението за достъпа на европейците в САЩ доведе до ново понижение на цените на петрола, както и на дериватите
„Това, което се случва в България, Европа и в света – намаляването на международните цени, ситуацията на международните пазари е адски нестабилна. Нямам основание да се надявам, че ситуацията ще се оправи в следващите няколко седмици – напротив“, коментира Терзиев в „Тази сутрин“.

Петролната и газова асоциация е готова да освободи етилов алкохол, който служи за добавяне като биокомпонент в бензина. При нужда може да се отпусне към държавата за дезифектанти.

„Той би бил с 11 лева акцизна ставка за всеки литър, ако освободим. В случай на недостиг, ние сме готови да освободим количества“, посочи Терзиев.

Той отговори и на въпроса защо тоалетните в бензиностанциите са затворени при положение, че такава препоръка от Националния оперативен щаб не е подавана.
Уолстрийт отчете спад от 6% и след понижаването на лихвите от Федералния резерв Основните европейски пазари също отвориха търговията с големи сривове
По думите на Терзиев служителите на бензиностанциите осигуряват сигурността на клиентите що се отнася до обслужването. Абсолютно фанатична дезинфекция на тоалетната, каквито са препоръките на Щаба, обаче не може да се гарантира и поради тази причина тези помещения остават затворени.

„Трябва да се приложи много силна дезинфекция – не можем да осигурим такава дезинфекция. Един заболял ще премине през тази тоалетна и след това ще имаме няколко заразени, да не кажа стотици. И кой ще носи отговорност за това?“, попита Терзиев.

Той добави, че е решение на самия обект дали да отвори тоалетната или не.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 242 0 3 4 Света 471794 826 21297 114703 Заразени* Нови Починали България 242 0 3 Света 471794 826 21297

Източник: btvnovinite.bg