40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови

...
40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови
Коментари Харесай

Над 95% от домашните прасета в Старозагорско са заклани от собствениците

40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови са тествани от 5 август до през днешния ден от чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Стара Загора, заяви на съвещание на Областната епизоотичната комисия доктор Дамян Миков, началник на дирекцията. Проверките са открили, че над 95 на от притежателите на свине вид " заден двор " в региона са заклали животните си към днешна дата. Засега в Старозагорско няма егистрирани случаи на африканска чума по свинете (АЧС), съобщи кореспондентът на .
„ Разговаряме с хората на всички места. Засега те ни оказват помощ и ни спомагат. Нямаме фрапантни случаи на отвод да бъдат изпълнени предписанията “, сподели доктор Миков и подсети, че инспекциите и в останалите общини на региона ще продължат в идващите дни. 
На съвещанието на епизоотичната комисия, управлявано от регионалния шеф Гергана Микова, бяха проследени и ограниченията, които се ползват по общини за непринудено кръвопролитие на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на локалната власт бяха разяснени и изискванията, при които притежателите на заклани свине ще получат средства в размер на 300 лева, те са планувани за предприемане на ограничения за обезпечаване на биологична сигурност на местата, в които са били отглеждани животните.  
В работата на комисията участваха и представители на РЗИ, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и на други институции, ангажирани с предварителната защита на разпространяването на заболяването АЧС. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР