40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление

...
40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление
Коментари Харесай

Алексиев: Горивата може да поскъпнат заради забраната за износ на продукти от руски петрол

40% по-евтини карти за публичен превоз за пенсионерите, 70% понижение за учениците и гратис пътешестване на децата до 10 години. Това ще гласоподава Министерски съвет идната седмица като част от ограниченията против високите цени на горивата, осведоми вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза Христо Алексиев по Българска национална телевизия.

Той отечете, че сега цените на горивата у нас са най-ниски освен в Европейски Съюз, само че и в цяла Европа и посочи, че това е плод на целенасочени старания на служебното държавно управление.

" На ежедневна база получавам информация на цените на горивата в България и всяка седмица вършим разбор на цените на тържищата и тези в другите страни. От август отчетливо има тренд единствено в посока надолу. През август цените на горивата у нас не са били най-ниските в Европа, да вземем за пример били са по-високи от тези в Сърбия и Унгария ", уточни той.

Алексиев разяснява, че решението на Народното събрание да забрани износа на артикули от съветски нефт основава риск за повишението на цените на горивата у нас, както и за затварянето на рафинерията.

" Въпреки анализите, дадени на националното заседание, то одобри закони и решения, които основават опасности за покачване на цените и за прекъсване на работата на " Лукойл ". Не беше нужно народните представители да одобряват закони, които са по-рестриктивни от условията на Европейска комисия, а тези взаимни отстъпки от страна на Европейска комисия са направени тъкмо поради това, България, като най-бедната страна в Европейски Съюз, да се възползва от дадената дерогация. Затова не виждам логиката на народните представители за какво трябваше да подходим толкоз прецизно в тази ситуация ", сподели вицепремиерът по икономическите политики.

Според него страната не е подготвена да поеме контрола на рафинерията при потребност, само че след решението на Народното събрание, държавното управление работи и по този сюжет.

" Говореше се за държавна компания, която да поеме контрола на горивата и нищо не се случи - единствено пари се изхарчиха две години. Да поемеш целия развой по доставяне със недопечен нефт, неговата преправка и дистрибуция, нова е доста тежък развой, тъй като не е единствено работа на " Лукойл " по преработката на недопечен нефт. Има и доста комплицирана система и логистика за доставяне и дистрибуция. За сходно решение би трябвало подготовка и се видя, че страната няма сходен запас и знания, само че откакто е признато от Народното събрание, ние работим и по този сюжет ", съобщи Алексиев.

Днес изтича срокът на публичната поръчка за наем или така наречен изсъхнал лизинг на медицински хеликоптери. Държавата предлага до момента в който текат процедурите по закупуване на летателни машини да наемем хеликоптер против 1 млн. евро за две години.

" Ако има претенденти, доникъде на годината, страната ни ще разполага с най-малко един медицински хеликоптер ", добави Алексиев.

Последното постоянно държавно управление е потискало " Български пощи " да не работи на равнищата, на които това е допустимо, съобщи Христо Алексиев. " Можело е доста повече да бъде направено за възстановяване на услугите и за пазарния дял на " Български пощи ", за мен имат доста по-сериозен капацитет, от този, които показват сега ", разяснява той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР