40% от БВП на страната се генерира в София. Това

...
40% от БВП на страната се генерира в София. Това
Коментари Харесай

Дончо Барбалов: 40% от БВП на страната се генерира в София


40% от Брутният вътрешен продукт на страната се генерира в София. Това сподели зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов по време на районния семинар на тематика „ Европейската вероятност на Западните Балкани: приносът на София “, в Дома на Европа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Един от най-важните цели на Европредседателството е свързаността в Западните Балкани. Свързаността, била тя транспортна, енергийна, икономическа, цифрова, е изключително значима за стабилността в района “, сподели Барбалов. Той добави още, че София може да служи като добър образец на бъдещите страни-членки, защото администрацията има опит в реализирането на Европейски планове. Зам.-кметът акцентира, че София с изключение на, че е географски център на Балканите страната ни има доста положителни връзки със всички прилежащи страни.

По думите на Антоний Гълъбов ние би трябвало да настояваме за повече средства за трансграничното съдействие и районно развиване, защото София в идващите десетилетия ще продължи да бъде най-големия град в района.

„ Ние настояваме страните-членки на Европейски Съюз, които имат най-малко обща граница с най-малко една от страните от Западните Балкани да настояваме дружно за увеличение на средствата за трансгранично съдействие и за районно развиване, тъй че в процеса на подготовка и водене на договаряния за присъединение тези страни да могат да получат една доста по-осезаема съответна помощ в крайграничните си региони “, разяснява той.

Гълъбов добави, че това е по отношение на целите на българското председателство и началото на дебатите на новата многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, откакто на 2 май Европейската комисия разгласява предложенията си. Той изясни, че в края на председателството ни ние ще стартираме този спор и задачата е още в този момент да се вкара тази тематика като допустима вероятност, в която страните от Западните Балкани да станат по-близки.

В края на конференцията ще бъде готова декларация за поощряване на трансграничното съдействие със страните от Западните Балкани, която ще бъде връчена на участниците в срещата на върха, планувана за 17 май в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР