40 % от австрийските компании в България отчитат подобрение на

...
40 % от австрийските компании в България отчитат подобрение на
Коментари Харесай

Подобрение в икономиката ни отчитат 40% от австрийските компании в България

40 % от австрийските компании в България регистрират усъвършенстване на икономическото състояние в България. Това сочат данни от изследване, извършено през 2017 година от Advantage Austria - Австрийско комерсиално посланичество.

" България е привлекателна за австрийските вложители поради ниските данъчни ставки и преференциалните разноски за труд. Емиграцията и неналичието на квалифицирана работна ръка обаче попречват растежа на вложенията. Ние от Advantage Austria оказваме помощ на австрийските компании да се оправят с тези провокации като насърчаваме бизнес разговора посред им и подкрепяме въвеждането на дуалното образование като ефикасен метод за справяне с младежката безработица и с неналичието на квалифицирани фрагменти ", съобщи Улрике Щрака, консултант към Търговския отдел на посолството на Австрия в България.

Общо 63% от интервюираните регистрират растеж на оборота и потреблението на фирмения потенциал. Според участниците в допитването през 2017 година са се нараснали поръчките към тях и броят на чиновниците, а размерът на вложенията не се е трансформирал доста.

В рамките на изследването 66 % от фирмите показват битката с корупцията и престъпността като най-необходимата регулаторна промяна в България. Участниците означават още потребността от предвидима икономическа политика и правна сигурност.

Австрийският бизнес в България акцентира и пазарните промени, от които зависи растежът на вложенията у нас. Малко над половината от фирмите - 54% показват нужда от повишение на квалификацията на фрагментите. Сред останалите значими промени за фирмите са подобряването на инфраструктурата и съществуването на работна ръка.

С равнище на вложенията в размер на 4,124 милиарда EUR (според данни на БНБ) Австрия заема второ място измежду задграничните вложители в България. Сред огромните австрийски филиали в страната са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger, Baumit и други. Австрийските вложители се броят освен измежду най-големите, само че и сигурни и постоянни работодатели в страната.

Допитването за бизнес климата е извършено по едно и също време в множеството източно-европейски страни, които се конкурират с България в привличането на задгранични вложители , например Румъния, Сърбия и Унгария. Отчетените резултатите са сходни, само че при оценката на пазарните условия са маркирани разнообразни цели.

Докато австрийските вложители в България и Унгария показват за най-сериозен проблем дефицита на квалифицирана работна ръка, то в Сърбия ненавременните заплащания заемат водеща позиция, а в Румъния - инфраструктурата.

За 2018 година австрийският бизнес у нас предвижда още по-голям растеж на оборота и поръчките от клиенти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР