40% от аптеките в България все още не са свързани

...
40% от аптеките в България все още не са свързани
Коментари Харесай

40% от аптеките у нас са извън системата за верификация на лекарствата

40% от аптеките в България към момента не са свързани със системата за верификация на медикаментите, разгласи Деян Денев от Българската организация за верификация на медикаментите.
Той подсети, че системата работи от 9 февруари тази година. Едва три месеца след старта й обаче дребен български търговец се е оказал забъркан в първия случай на подправяне на медикаменти за онкоболни. Четири опаковки от едно лекарство са били изнесени от България за Холандия, а казусът е бил засечен от европейската система за инспекция на медикаментите.
Денев посочи, че са били фалшифицирани само опаковките. Той обаче не изключи опцията ампулите в тях да са били с изминал период на валидност.
По негови думи досега не са открити други фалшифицирани опаковки. Денев увери, че в случай че във веригата на разпространяване на медикаменти има фалшифицирани опаковки или медикаменти, системата ги засича и те не стигат до пациента.
По тази причина той акцентира, че преди да освободят обещано лекарство, аптеките или търговците би трябвало да го сканират. В противоположен случай няма по какъв начин да бъдат открити вероятни фалшификации.
До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се открива фалшифицирана опаковка, уточни още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР