40 общини ще се състезават с проекти за общо 2.5

...
40 общини ще се състезават с проекти за общо 2.5
Коментари Харесай

Общини от Северозапада се състезават за 2.5 милиарда по нова програма

40 общини ще се състезават с планове за общо 2.5 милиарда лева по новата оперативна стратегия за районно развиване. Три от тях са в Северозапада - това са Враца, Монтана и Лом, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.
Средствата ще финансират реализирането на интегрирани териториални вложения. Този запас може да бъде надграждан с финансиране от съвсем всички останали европейски стратегии.
Интегрираната териториална инвестиция (ИТИ) е териториален инструмент на Кохезионната политика, който за пръв път се вкарва в България през новия програмен интервал 2021-2027 година Той произтича от регламентите на Европейски Съюз и цели да поддържа препоръчани планове на правилото „ отдолу-нагоре “. Водеща роля при предлагането на планове ще имат локалните заинтригувани страни, тъй че в действителност да бъдат разпознати и изпълнени най-важните за териториите вложения. Приоритет в тях ще е икономическата устременост, което отваря опцията за хибридното финансиране с останалите стратегии. Предимство при оценяването на препоръчаните вложения ще се дава на планове, инициирани от повече от една заинтригувана страна в съответния район. Целта е да се реализира над общинско значение за всяка инвестиция.
Друг значим миг в новия програмен интервал е нуждата от по-добро фокусиране на ограниченията за гласност и осведоменост, тъй че предлаганите планове и вложения да получат оптимално необятна социална поддръжка в съответните територии.
За първи път в програмния интервал 2021-2027 година по районната стратегия с изключение на обществени администрации, евентуални бенефициенти могат да бъдат и други заинтригувани страни на локално равнище, измежду които цивилен сдружения, неправителствени организации, представители на бизнеса.
Целта на интегрираните териториални вложения е посредством съдействие и партньорство на повече заинтригувани субекти да се изберат планове за териториално развиване, с които да се финансират значими за всички действия.
Регламентите на Европейски Съюз слагат две основни условия пред интегрирания териториален метод. На първо място е нуждата да се създаде и да се извърши териториална тактика за развиване на всеки район. В нея би трябвало да се разпишат главните потребности и цели.
Второто условие е териториалният орган, който оперира на съответната територия във всеки от 6-те района, а точно Регионалният съвет за развиване, да бъде включен в процеса на асортимент на планове и да има право на глас и мнение при избора на плановете, които да бъдат финансирани.
40-те общини, посочени в приоритет 2 на Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027, са: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР