40 нови случая на COVID-19 са потвърдени за последното денонощие,

...
40 нови случая на COVID-19 са потвърдени за последното денонощие,
Коментари Харесай

40 нови случая на COVID-19 са потвърдени за едно денонощие

40 нови случая на COVID-19 са доказани за последното денонощие, инфектираните у нас към този момент са 735 души, като нарастването за 24 часа е с 5.8%. Вече има доказан случай и в Ямбол - една от четирите области, където към момента нямаше открити инфектирани, заяви шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. До момента има единствено още едно денонощие с толкоз доста нови случаи - 30-31 март, когато броят на доказаните случаи се повишава от 359 на 399. Тогава обаче това е представлявало растеж от 11%.

Активните лица са 585. Без регистрирани случаи остават Софийска област, Разград и Търговище. 29 от новите случаи са в София, в Кюстендил има трима нови, в Смолян - още двама, в Сливен - също двама, по един са в Стара Загора, Хасково и Ямбол. Има нова жертва - жена на 59 години с цироза на черния дроб и други болести, умряла в " Пирогов ". С нея умрелите от ковид са към този момент 36, което е смъртност от 4.9%. Средната възраст на умрелите е 63.8 години. Има и още двама инфектирани измежду медицинския личен състав - санитар във ВМА, както и един чиновник в " Александровска ". С тях медицинските лица с COVID-19 са 39.

Разследва се доста деликатно огнището в Кюстендил, имаме огнище и в Смолян, а от през вчерашния ден и в Паничерево, заяви шефът на щаба. Огнището в Смолян е обвързвано и с хора, прибрали се от чужбина, и с близкия ски курорт. " Първият пациент в Смолян беше дошъл от Англия, по-късно най-вероятно се касае за заболяване, обвързвано със ски курорта - първите медицински лица в Бургас също се бяха прибрали от Пампорово. В Кюстендил има седем инфектирани в шивашки завод - това е огнището ", разяснява Мутафчийски.

Масови скринингови проучвания се правят в Бургас - над 2500, заяви ген. Мутафчийски. Доста ниска заболеваемост откриват проучванията дотук, сходно на резултатите при служителите на реда. 1.2% са дали позитивен резултат, разяснява той.

Ще бъде изследвано цялото население на Паничерево, което е под карантина от тази нощ. 6 души от 600 са инфектирани там, също така имаме отвод от съблюдаване на разпоредбите - по този начин шефът на щаба изясни крутите ограничения в селото. Вчера един от тези шестима заболели избяга от болничното заведение в Стара Загора с такси и се прибра вкъщи си, където бе открит от полицията. Установен е и водачът на таксито.

В София за два дни ще бъдат изследвани над 200 души в региони с повече инфектирани, като става дума за ромски квартали - Факултета и Филиповци.

По мотив идните празници, шефът на щаба предизвести, че през КПП-тата ще бъдат спирани всички хора, които нямат уважителна причина да пътуват. Събирането на хора би ни изиграло доста неприятна смешка, означи той.

Нямаме огнище в старешки домове, което е едно от огромните достижения на България все още, разяснява ген. Мутафчийски във връзка нещастието в доста домове за възрастни в другите страни. Особено огромно внимание отделяме на тези домове, при поява на най-малък сигнал, РЗИ работят незабавно, с цел да предотвратят насърчаване на болестта, уточни той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР