40 населени места в Украйна са били ударени от руската

...
40 населени места в Украйна са били ударени от руската
Коментари Харесай

Русия удари десетки селища. Украйна получи американски системи за противовъздушна отбрана

40 обитаеми места в Украйна са били ударени от съветската войска в последното денонощие. Цивилни, измежду които и бременна жена, са били убити, разрушени са доста здания.

Това стана ясно от брифинг на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Киев заяви за нанесени удари от съветските Военновъздушни сили, артилерия и ракети. В Днипро , от където е била убитата бременна жена, има минимум още две жертви, а занапред се обяснява броят на ранените.

„ Никога няма да извиним. Възмездието ще бъде заслужено и неизбежно “, сподели Володимир Зеленски във връзка офанзивите против Днипро.

Атаки са били осъществени още в региона на Харков, Чернигов и Никопол . Украинските сили са отблъснали съветските офанзиви при Бахмут, Иванград, Красногоровка и други.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Сергий Хлан заяви за нанесен удар против, ситуиран в Южна Украйна. По негови думи са починали над 40 чеченски войски, а други 200 са били ранени. Новината беше обявена и от самостоятелната медия „ Медуза “.

Според съветника на Володимир Зеленски Олексий Арестович Русия продължава да се приготвя за защитата на Херсон , където в допълнение укрепва силите си. изтласква съветските войски на юг към основния град, който беше измежду първите, окупирани от Русия.

Междувременно Съединени американски щати оповестиха, че са доставили първите два комплекса от системите за противовъздушна защита NASAMS на Украйна. Новината беше обявена от Грег Гейс шеф на компанията производител Raytheon.

„ Доставихме две системи на американското държавно управление преди две седмици. В момента те биват разполагани в Украйна “, сподели той пред телевизия Си Ен Би Си. Той добави още, че американските управляващи са предпочели да дават тази система, вместо по-популярните „ Пейтриът “.

NASAMS е взаимен план на норвежката частна оръжейна компания KDA с американската Raytheon в интерес на норвежките военновъздушни сили. Системата се ръководи от двама души. Едната батарея разполага с потенциал да изстрелва по 12 ракети в радиус сред 30 и 50 км.

Преди седмици от Белия дом оповестиха, че се приготвя изпращането на общо 8 системи NASAMS. Преди дни Украйна получи спомагателни ракетни системи HIMARS. От украинското президентство оповестиха и за получени противовъздушни системи IRIS-T от Германия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР