40% може да достигне разликата в цената между бензинови и

...
40% може да достигне разликата в цената между бензинови и
Коментари Харесай

Да купуваме ли дизел

40% може да доближи разликата в цената сред бензинови и дизелови коли в България сега

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Част от тематиката Дизелконтинент
Краят на дизела?

Продажбите на дизелови коли в Европа падат, а автомобилните гиганти упорстват, че технологията има бъдеще

Те ги стопират, ние ги пускаме

Очакваните ограничения против остарели дизелови коли в европейски градове ще докара до по-голям импорт на остарели коли в България
Още по тематиката
Мениджърът на Audi е задържан поради дизеловия скандал

Това може да докара до нова рецесия във Volkswagen, която е притежател на компанията
18 юни 2018
Германия ще проверява и мениджъра на Audi за измамата с нездравословните излъчвания

Апартаментите на основния изпълнителен шеф Руперт Щадлер и още един обвинен са били претърсени в понеделник
11 юни 2018 Дълго време автомобилът с дизелов мотор беше по-скъп от аналогичния с бензинов. Една от най-популярните изчисления е, че колата с него би трябвало да изминава най-малко 15 000 км годишно, с цел да има смисъл покупката ѝ. Това предписание към момента е годно за огромна част от новите коли. Дизеловите VW Passat да вземем за пример костват с близо 25% повече от бензиновите, а моделите на Ford Focus и Skoda Octavia – са по-скъпи с 15%. Тези по-големи разноски могат да се избият с по-високата успеваемост на дизеловите мотори.

Има значително плюсове

Първият огромен плюс на дизеловия автомобил е, че макар че през последните години успеваемостта на бензиновите мотори беше мощно усъвършенствана, към момента дизелът гори с към 20% по-малко.

Вторият огромен плюс на дизеловия автомобил е, че от 2015 година, когато изригна абсурдът с манипулираните данни за нездравословни излъчвания на Volkswagen, цената на дизеловите коли втора употреба гладко, само че изрично потегли надолу (виж таблицата). Тенденцията на нахлуване у нас на по-достъпни дизелови коли към този момент доста ясно се демонстрира. Естествено, защото това са употребявани коли, всеки от тях има друг пробег и съоръжение, което въздейства на цената. Но общите данни сочат, че офертите за дизелови коли нов импорт, създадени сред 2010 година и 2015 година, са над три пъти повече от съответните им с бензинов мотор. По-големият брой разгласи надлежно значи повече конкуренция и по-ниски цени, което е изцяло друго от наклонността преди 3-4 години. При множеството модели разликата в междинната цена доближава близо 40% по-малко за дизеловите коли. Не би трябвало да се подценява фактът, че по-бързото поевтиняване на дизеловия автомобил може да бъде обсъждано и като минус, в случай че притежателят възнамерява да сменя колата си един път на няколко години.

Третият плюс е цената на дизеловото гориво, което обичайно беше по-скъпо. През последните 2 години обаче литър дизел, Пожарна охрана ДАННИ НА се движеше сред 1.94 лева през септември 2016 година и 2.28 лева сега. В същия интервал цената на бензина беше още веднъж сред 1.94 и 2.28 лева на литър. Тоест в последните години разликата в цената на двете горива е пренебрежима. Тук в изгода идва успеваемостта на дизеловите мотори, които работят на по-ниски обороти и употребяват относително по-малко гориво. Бензиновите мотори употребяват към 35% от силата на горивото за основаване на придвижване, до момента в който при дизеловите този % е към 40-45. Тоест дизеловите мотори имат 15-20% повече успеваемост.

След това идват разноските по поддръжката на автомобила. Основните пера са годишен налог, застраховки, консумативи. В България към този момент данъкът, който се заплаща на общината, не зависи от мотора на автомобила, а от годината на произвеждане, размера на мотора и съществуването на катализатор в колата. Последното е единственият фактор обвързващ колата с въздействието й върху околната среда, само че практиката е инспекцията за съществуване на катализатор действително да се не прави или в случай че такава се прави, постоянно това да е официално.

Същото е и при застраховките. Трите съществени ценообразуващи фактора по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " са размера на мотора, мястото на регистрация на автомобила и възрастта и опитът на водача. Тоест идентични коли, при които единствената разлика е видът на мотора, ще получат една и съща оферта от осигурител за " гражданска ". При автокаско нещата са една концепция по-различни, тъй като там главният фактор за установяване на годишната награда е пазарната стойност на автомобила. При множеството дизелови коли тя в този момент е малко под цената на идентична кола с бензинов мотор, т.е. може да се чака и вноската по застраховка каско да е малко по-ниска.

Има ли в допълнение разноски

Накрая би трябвало да се отбележат и разноските по обслужване на колата. Всеки един модел съвременен автомобил разполага с няколко модификации бензинови и дизелови мотори, като за всяка кола има история и елементарно може да се ревизира кой мотор е за препоръчване. При дизеловите мотори най-чувствителната част са дюзите, като постоянно промяната им може да изяде икономията от гориво за няколко години напред.

Основният минус за покупката на дизел в този момент са проектите да се забрани достъпът на дизеловите коли в градските центрове в Западна Европа. Движението беше подето от основния извор на дизели в Европа – Германия, само че стигна даже до Балканите, където Атина възнамерява сходни ограничения.

За хората и фирмите, които възнамеряват да купуват автомобил, това има значение по две аргументи. Ако колата (или бусът) ще се кара извънредно и единствено в България, възбраните в Европа в средносрочен проект нямат никакво значение. Политиката на българското държавно управление е да няма политика за ограничение на старите и замърсяващи коли. Рискът сходни забрани да бъдат наложени и в България е извънредно невисок (вижте тук).

Рестрикциите в Западна Европа обаче се отразяват на цената на употребяваните коли. Това, от една страна, е добре, тъй като дава опция да се купят по-добри коли втора употреба. От друга обаче, натискът за ограничавания на дизелите в други европейски страни прекомерно евентуално ще продължи и това ще докара до в допълнение понижение на цените втора употреба. Това значи, че в случай че до момента една непокътната петгодишна немска кола с дизелов мотор можеше да се продаде за към 50% от първичната ѝ стойност, този % към този момент стартира да е по-малък. За хората и фирмите, които се интересуват от остатъчната стойност на транспортните средства, които купуват това, сигурно прави сметките не толкоз преференциални и сигурно по-трудни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР