40 категорично е числото, белязало епидемията от COVID-19. От коронавирус

...
40 категорично е числото, белязало епидемията от COVID-19. От коронавирус
Коментари Харесай

Мистичното 40 - „пояс на смъртта“ или нов мит за коронавируса?

40 изрично е цифрата, белязало епидемията от COVID-19. От ковид страдат най-вече страните, ситуирани на 40 градуса географска широчина по отношение на Екватора. Вирусът очевидно се усеща най-комфортно в тези климатични условия. Статистиката демонстрира, че най-пострадали от ковид са страни и райони, които се намират на една широчина – 40 градуса.
Това са Ухан в Китай, Франция, Италия, Иран, Южна Корея, Япония, Сиатъл, Вашингтон и Ню Йорк в Съединени американски щати. Повечето болни и умряли са точно в тези страни и региони.

Разбира се, нужно е известно въображение, с цел да се свържат всички тези неща. Китайски уебсайт назова мистичната връзка сред географските региони „ пояс на гибелта “. Свърза го с митовете за Бермудския триъгълник, японският аналог Морето на демоните, Вълшебната гора в Съединени американски щати, където не работи гравитацията, както е загадъчният регион в долината на китайската река Яндзъ. Сайтът обаче е за развлекателни вести и тематики и не претендира за научност на изявленията. Подчертаваме това, с цел да не ни подгонят управляващите, че плашим някого.

Поровихме към цифрата 40 и открихме доста забавни неща.

Руския академик проф. Дмитрий Еделев направил разбор на инфектираните и умрелите по възраст и открил, че мъжете на 40 (и нагоре) боледуват и се заразяват два пъти повече от останалите хора.

Невероятните неща не стопират дотук. Първият симптом за ковид е телесна температура 40 градуса, която продължава най-малко два-три дни. Тези 40 градуса се подвигат за 35-40 минути, установи здравното наблюдаване.

Българският принос е схемата 60:40, която държавното управление предложи като помощ за бизнеса, който не уволнява чиновници. Не се одобри добре, само че цифрата 40 се настани и в тази формула…

40 е едно от най-знаковите цифри в историята и религията.

Библейската нумерология е проучването на числата в Библията. Две от най-често повтарящите се цифри в Библията са 7 и 40.

40 в християнството има знаково наличие. Символ е на страдалчество, послушничество, тестване и гибел. В Светото Писание показва интервали на пост, молитва, разкайване, опция за филтриране от греховете. В продължение на 40 дни Христос останал в пустинята на пост и молитва и не се поддал на изкушенията на Сатаната. От Великден до Възнесение Христово (Спасовден) са 40 дни. Те показват времето за цялост, за отделяне от света, за усамотение и самотност, за осъществяване на сериозни самоанализи. Според Стария Завет Мойсей прекарал 40 дни и нощи в Синайската планина, Великият Потоп траял 40 дни и нощи, 40 дни се укривал оракул Илия. Според християнската религиозна обрядност 40 дни след гибелта на човек се прави помен, чете се заупокойна молитва, защото се счита, че тогава душата на мъртвия се отделя от земята, скъсва връзките си със земното и преходното, с цел да отиде на едно по-високо духовно равнище.

Особено значение на 40-те дни води явно към Вавилон, където 40-дневният период на изгубването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, стихии и наводнения и се считало за рисково.

Римляните 40 дни държали пристигналите кораби в карантина и самата тази дума произлиза от „ четиридесет “.

Израилтяните бродели в пустинята, водени от Моисей. Йона предизвестил Ниневия, че наказването ще ги порази след 40 дни.

40 дни минали сред възкресението и възнесението на Исус.

Друго повтаряно число в Библията е 4, което е цифрата на сътворението: север, юг, изток, запад; четири сезона. Добавената нула съгласно някои значи повтарянето на този цикъл до безспир.

Храмовете на персите, татарите, в Баалбек, храмовете на друидите, храмът на Йезекиил имали четиридесет колони. В християнството 40 дни от Великден до Възнесение е интервал на цялост и време на правото на леговище.

В Египет 40 дни след гибелта отсъствал Озирис, това е време на пост.

В исляма 40 е число на изменение и гибел, само че също на примирие и връщане към правилото.

Оказва се, че цифрата 40 не е обвързвано единствено с християнството, юдаизма и мюсюлманството. То участва и в доста фолклори по света (на британски, за двуличен човек съществува израз - " човек с 40 лица " ), включително календара на маите;свързано е също с доста житейски въпроси - бременността трае 40 лунни седмици; родилката се " очиства " 40 дни след раждането; 40 се счита и се е считало за завършек на младостта и започване на възрастния интервал при индивида. Някога се е смятало, че 40 е пределната човешка възраст. След Потопа междинната възраст е била 120, което е 3х40 години.

Карантината при заразно заболяване е 40 дни.

Друго значение на цифрата 40 е потреблението му като синоним на " доста ", за нескончаем интервал от време, даже на безконечност.

.
40 дни Христос се бори с изкушенията на дявола...

Ето какво написа във връзка Великия великденски пост Архимандрит доцент Павел Стефанов: „ Великият пост продължава 40 дни до Възкресение Христово. По този метод ще вървим по стъпките на Спасителя, който пости 40 дни, преди да разгласи Евангелието пред света. Преди Него Ной обитава в ковчега 40 дни. Мойсей поддържа връзка с Бога на Синай 40 дни. Израилтяните скитат в пустинята 40 години. Каква е сакралната символика на цифрата 40? Най-вероятно тя припомня 40-те седмици на бременността, преди да се роди новият живот. Всички тези 40 дни, седмици, години са подготовка за нещо ново. При Ной – нов свят, очистен от прегрешението посредством потопа. При Мойсей – нов народ на завета. При израилтяните – нов живот в Обетованата земя. При Христос – раждане на новия Израил, който е освободен от прегрешението, безропотен с Бога и зависещ на закона на духа, а не на закона на плътта “.

Според старите национални вярвания, мъртвецът може да се трансформира във върколак до 40 дни след погребението. Вампирът е мръсен дух, душа на изтезател на народа, който броди нощем по пътищата до първи петли, атакува и убива хората и пие кръвта им. Ако не бъде погубен, последователно се увълчва от кръвта, която е изпил, усилва се и може да излиза и денем.

В празничния национален календар попада празникът Младенци. Той съответствува с деня, отдаден на Св. 40 мъченици – 9 март. Навярно заради това, другото име на празника е „ Свето четиресе” и той минава под знака на символиката на цифрата 40, поела в себе си както езическите вярвания на нашия народ, по този начин и доста богатата християнска символика.

Православната черква празника Св. 40 мъченици като празник на четиридесетте боеца от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от имп. Лициний ( IV в.). Според остарялата християнска житиейна митология, светите 40 мъченици са били римски бойци, които скрито изповядвали християнството. Техният полк е бил ситуиран в малоазиатския град Севастия. След като биват разкрити са подложени на жестоки мъчения. Загиват 40 войни. Православната черква по-късно ги канонизира. В българските религиозни вярвания – визията за 40-те светци войни се трансформира в младенци. Така измежду старите българи празника е прочут като младенци.

Празникът на Светите 40 мъченици от Севастия е навлязъл надълбоко в бита на българите. Той е бил изключително уважаван през Средновековието. За това приказват множеството домашни и непознати извори. Най-известния от тях е Търновската колона на цар Иван Асен ІІ ( 1218-1241г. ). В нея е маркирана паметната победа на българския държател при Клокотница. Там на 9.ІІІ. 1230 година българският цар разрушава войската на Епирския диктатор Теодор Комнин.

В националните вярвания този ден е гранична зона, ден на преход, когато „ слънцето се обръща към лято” и към този момент може да се сади, жъне и сее, когато животните и най-много змиите излизат от леговищата си за нов живот, а момите сънуват за кого ще се оженят. Слъцето се обръща, време е за здраве, сеитба, разцъфтяване на живота във всичките му действия.

Днес цифрата 40 се " настани " в тематиката за ковид. Може да е инцидентно съвпадане, само че може и да не е. Казва ли ти някой?...

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР