40 каменни параклиса е изградил за десетина години възрастен свещеник,

...
40 каменни параклиса е изградил за десетина години възрастен свещеник,
Коментари Харесай

ВЯРА: 78-годишен свещеник гради каменни параклиси по Божията пътека

40 каменни параклиса е построил за десетина години възрастен духовник, който служи след пенсионирането си в църквата " Свети Власий " в едноименния черноморски курорт.

Отец Петър Цанков е роден през към този момент далечната 1943-а в махала Селището на севлиевското село Стоките, приключил е духовната семинария, която в миналото е била " въдворена " край врачанската гара Черепиш и изкарва две години като трудовак в тогавашните Строителни войски.

След дипломирането си в духовната академия е ръкоположен за духовник от тогавашния старозагорски митрополит Панкратий, в началото в храма на село Енина, а по-късно и казанлъшката черква " Света Богородица ". Там по спомените на енориаршите основава заемна библиотека и хор, а методът по който водел службите привлякъл богомолци от прилежащи квартали отвън енорията, което му довело неприязънта на сътрудници и поредно преместване от черква в черква. В последна сметка митрополит Галактион небрежно го… пенсионирал незабавно щом навършил 65-години през 2008 година

Наместо да си гледа пенсията и старините отчето се завърнало в родния си край, където оказва помощ при ремонта и възобновяване на църквата " Свети Георги ", а 4 години по-късно се преселва в разрастващото се по това време градче Свети Влас.

Там стартира на доброволни начала да обслужва локалния преди малко осветлен храм, който си няма лична енория и разчита единствено на дарения от летовници - българи и чужденци. С строеж на параклиси около водеща към Стара планина пътека се захваща някак апропо. Сам придвижва камъни на тил, реди ги по тогавашния способ на кухата зидария, сортира икони и засажда цветя, а и по някой корен домати.

" Нека да си откъснат туристите един домат в планината, какво по-хубаво от това? ", изяснява странната си концепция отецът. Намира и въодушевени като него помощници, само че счита това начинание с параклисите за персонално обвързване. Разказва, че броят на каменните му параклиси дава отговор на дните, в които израилтяните пътували от Египет към Обетованата земя: при започване на пътечката към билото на Стара планина е Благовещение, а на финала - Възнесение Господне.

Признава, че се запалил по концепцията откакто видял 20 такива каменни параклиса в Алпите, където ходил, с цел да венчае земляк с французойка в градчето Мантон, написа " Монитор ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР