40-годишният Владимир Овчаров заминава в Швейцария преди 6 години. За

...
40-годишният Владимир Овчаров заминава в Швейцария преди 6 години. За
Коментари Харесай

Един успял българин в Швейцария: Футболният съдия Владимир Овчаров


40-годишният Владимир Овчаров отпътува в Швейцария преди 6 години. За късия си престой там съумява да реализира забележителни триумфи като футболен арбитър. Свири мачове за Швейцарската чалъндж лига. Спортният път на Овчаров стартира едвам когато е на 7 година в родния му Смолян. Извървял малко по малко фантазията си, той приключва Спортното учебно заведение в родопския град и по-късно в Националната спортна академия. Една година в живота му обаче прекатурва задачите и стремежите му. Докато чака да чуе дали е признат да свири в „ А “ група, на Владимир му се постанова да замине със брачната половинка си в Швейцария. Позитивизмът, вярата и добре построена ценностна система му оказват помощ да си пробие път и на непознатата земя. Не единствено че не не помни годините на безпаричие, компликации и битка, само че и до ден-днешен помага на доста хора в потребност и затруднено състояние.

 Владимир Овчаров персонален списък

Разкажи ми за твоето начало в спорта, от кое място потегли всичко?

Започнах да упражнявам футбол от доста дребен. И по този начин няколко години, до момента в който не взех решение да стана арбитър. Шест месеца след началото на съдийската ми кариера в Смолян, бях управляващ арбитър във „ В “ група. Важно е преди да започнеш съдийството да си играл футбол. Да си бил от другата страна. Трябва да ти е вътре в сърцето обаче това, другояче не можеш да станеш топ арбитър. Много ми хареса съдийството. Започнах да привличам внимание. Даваха ми по-тежки мачове. После минах във втора дивизия. И по-късно разумно аплайвах за " А " група. Докато чаках решението, стана по този начин, че се наложи поради фамилни аргументи да отпътува с жена ми в Швейцария. В България ми направиха CV, преведоха ми го на немски. Вкараха информацията в електронната система на УЕФА, с цел да може швейцарците като влязат, да видят, че в действителност Владимир Овчаров е съдийствал 7 години във втората най-висока дивизия.

И какво последва в Швейцария? Как едно момче с фантазии съумява в непозната страна без даже да приказва езика им?

Отидох с Guten Tag! На втората седмица след преместването ми там си подадох CV-то във Футболния съюз в Берн. Срещнах се с техния Боби Михайлов, който ми направи кафе, донесе ми вода, настани ме да седна, поговори си с мен без отдалеченост. Той ми изясни каква е структурата и стъпките, с цел да стана арбитър там. Швейцарците обичат да одобряват чужденци, които са развити в дадена сфера. Националният тим в Швейцария по футбол е формиран от деветима чужденци и двама швейцарци. Приеха ме и ми споделиха, че ще ми дадат късмет, само че за всеки даден късмет - аз би трябвало да си извървя моя път.
-->
 Владимир Овчаров персонален списък

След това?

В рамките на два месеца те взеха решение по какъв метод ще ми дадат късмет, с цел да стигна това равнище, до което бях стигнал в България. Стартирах в тяхната районна лига. Дори първоначално се постановяваше да употребявам преводач, тъй като не приказвах добре езика. Всеки път идваше експерт от съдийската комисия да ме следи и да ми дава оценка дали давам отговор на техните условия. На четвъртия мач делегатът, който ме следи, ми сподели, че желаят да ми дадат късмет в по-голяма лига.

Как стана един от 18-те професионални съдии на Швейцария?

Три месеца след началото ми дадоха предопределен мач за Купата на Швейцария на един огромен шампионат. Получих шанса да изсвирвам на тест мачове за Чалъндж лигата. Всъщност Швейцарската футболна лига е формирана от 18 професионални съдии. Тези 18 съдии обслужват мачовете от професионалния футбол в Швейцария. За да влезе някой в тази група – някой би трябвало да излезе. Имах шанс, тъй като в същата година двама съдии излязоха.

 Владимир Овчаров персонален списък

Планове след съдийската кариера?

Сега съм в развой на мислене. Имам концепция, откакто завърша съдийската кариера да стана треньор на всички тези 18 съдии.

Как ти се отрази триумфът?

Аз съм този човек, който е бил и преди да замине за Швейцария. Минал съм през доста небогати години. Един човек, който е постигнал нещо огромно в живота си, наложително е тръгвал от нулата. Не може да ми кажеш, че един човек, който е постигнал нещо доста, с помощта на гения си, е бил постоянно богат човек. Всички топ спортисти са тръгвали от немотията. Немотията и нямането те карат да се бориш.

 Владимир Овчаров персонален списък

А фамилията къде е в житейския ти пъзел?

Винаги съм желал да имам едно устойчиво семейство. Вече 20 години съм със брачната половинка си. Исках момче и момиче, и дори си го пожелах. Сбъдна ми се. Аз съм набожен човек. Обърнах се към Господ, помолих го. Исках първо момче - даде ми момче, помолих се за момиче – даде ми момиче. Синът ми Мартин е на 19 години, а щерка ми на 10. Каквото съм си пожелавал до момента, постоянно се е случвало. Затова съм признателен и оказвам помощ благотворително, само че няма да кажа с какво тъкмо.

Нова пристрастеност е навлязла в живота ти – планинарството. Там с какви упоритости си за развиване?

Идеята ми е до една година да изкача най-високия връх в Швейцария и по-късно най-високия в Алпите. Третата ми стъпка е Непал.

 Владимир Овчаров персонален списък

Как един човек, който не спортува, може да се възпламени по това?

За да се запалиш да правиш нещо и да спортуваш, и да е за дълго време, би трябвало ужасно доста привички да промениш в себе си. Трябва да си подготвен да се лишиш от доста неща и да правиш доста неща. Ако искаш да се занимаваш със спорт и да видиш резултати след година или две - би трябвало да работиш.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР