40-годишният фермер от девинското село Триград купи 14 крави, телета

...
40-годишният фермер от девинското село Триград купи 14 крави, телета
Коментари Харесай

Фермер от Триград спаси 14 говеда от гладна смърт

40-годишният фермер от девинското село Триград купи 14 крави, телета и бикове от Смолян, изоставени да ядат личните си изпражнения. Техен " собственик " допреди седмица беше 77-годишният Здравко Ханчев. Сега животните са на изсъхнало. Хранят се с прясна трева. За първи път хапват фураж, пият вода и не се знае от по кое време, само че към този момент спят.
" Говедата в този момент по през целия ден спят. Там, където са под карантина, са в заградено място. Има и двор. Слагаме им по малко фураж, тъй като до момента не са яли. То е нямало и къде да им се сипе. Сложили сме и каменна сол, която ближат, когато желаят. Излизат заран, пасат си умерено и по-късно по през целия ден спят. Те не са спали, нямало е къде. Сега му остана единствено мулето, аз като ги прибрах другите, то беше легнало да умира. Всичките му животни щяха да измрат, да си отидат ей по този начин ", споделя новият собственик на животните Николай Мишев.  

Доскорошният им притежател Здравко Ханчев ги " отглеждал " в обор, до къщата му в квартал " Каптажа " на регионалния град.
Те газеха до колене в личните си нечистотии. Когато публицисти отидоха до обора по сигнал на съседи, те в действителност „ плуваха “ в прясната тор, заравяха муцуните си в нея, с цел да изровят някоя потънала тревичка. Видяхме една крава да ръфа корите на клони от дървета, а друга да изстъргва кората на откъртена от стената дъска, с цел да я сдъвчи.

Когато на обекта дойде доктор Лъчезар Пампоров - основен контрольор в отдел " Здравеопазване на животните " в Областната дирекция по сигурност на храните, сподели, че на възрастния човек му е бил юридически акт, само че нищо не се е трансформирало. Актът бил на половина заплатен, а за останалата част му удържали от пенсията.
Тогава ветеринарният доктор изясни, че на животните ще се вземат проби и в случай че са здрави и няма кой да ги вземе, ще бъдат заклани и раздадени на обществени домове. 
" На всеки му е жалост за тези животни. Така са от години. Мирише извънредно. Добре, че направиха този асфалт, та има някакъв канал. Иначе цялата улица беше в лайна до долу. Виждате ли по какъв начин стоят в лайната, това е грехота! Отзад има още не знам какъв брой животни. Има голям бик. Имаше и муле. Виждала съм индивида да чисти, само че доста рядко. Аз знам, че не ги дои. Такова знамение не съм виждала другаде. Викала съм му: " Защо не ги продадеш, какво ти би трябвало на тебе - пенсийка си взимаш!? ". Но той споделя: " Не ги продавам ". Мисля, че тези животни би трябвало да се спасят! Винаги са в тая нечистотия. Това е тъга за животните, тъга и за живущите ", сподели тогава съседка на стареца.

Веднага след медийните изявления животновъд от Триград се свързва със стареца. Казал, че желае да помогне и на него, и на животните. Купил цялото стадо от 14 крави, телета и бикове.
Сега обаче съблюдава карантина и животните са в обособен тим. 
77-годишният им някогашен притежател е признателен на медиите. " Добре, че дойдохте, та излязоха клиенти и ги махнах. Те ми изяждаха и пенсията, и всичко. Аз се отървах напряко. Ще дремя като агне. Беше ми доста мъчно. Наближавам 80 години. Някой видели ли сте на моите години да гледа толкоз животни. Всеки ден по една УАЗ-ка сено ядат ", сподели Ханчев.

Новият собственик научил за говедата от собствен другар в Англия, който живеел с племенника на възрастния човек. Същият ден Николай Мишев пътувал към Златоград да оглежда телета за покупка. И непосредствено ги купил.
" Видях в какво място са - по какъв начин живеят в торта. Направо дадох парите на дядото и до два-три часа ги превозих.  Купих три крави, три юници, три бика и дребни теленца. Викам му: " Дядо, давай напряко да ги изкараме отсам, че ще ти умрат животните ". Той ми отвръща: " Махай ги, че са ме подгонили  телевизии, ветеринарни ", описа фермерът.
Той изясни, че месото на тези животни се трансформира за два-три месеца, в които са на хубава паша.
„ Сега са слаби, само че до два-три месеца ще се трансформират радикално - и в кожата, и в месото. Даже доктор Пампоров като ги имунизира, сподели, че са доста изменени. Те ще са на екологично чиста паша – горе, на Чаирите. Ще живеят в обор. Сутрин се пускат, вечер се прибират. Имат паша от хиляди декари там “, добавя Мишев.

Приятно му е чувството, че е избавил от мръсотията и мизерията тези животни, въпреки това си били хубава порода – „ Хелефорд “ и „ Сементал “, за месо. Той пък има други десетина, измежду които и от породата „ Джерсей “.
Сега говедата са под карантина, която ще изтече в края на месеца.  Ваксинирани са, прегледани са от доктор Пампоров, а резултатите от взетите проби демонстрират, че нямат болести. 

На въпрос по какъв начин е допустимо да живеят в такава нечистота и да са здрави, фермерът дава отговор, че няма концепция.
" Дядото споделя, че ги е хранил. Ходил е с една УАЗ-ка да им кара трева, само че не знам по какъв начин са изкарали зимата там. Не знам по какъв начин ги е хранил вътре. Те не могат да лежат, не могат да спят. Нямали са и вода, от фекалиите каквото са поемали като течност и сол – това е.  Ни фураж са яли, нито сол - нищо. На моите животни им се дава по два пъти фураж дневно - заран и вечер по малко. Каменна сол има непрекъснато там, където лежат. Като ги пуснем да пасат, пият на открито от деретата. Ако са вътре, до овчарника има вода “, изяснява Николай, който от 6-7 години се занимава с отглеждане на животни.
С татко му се грижат за говедата в красивата околност край Триград - Чаирите.  Досега повече телета са отглеждали, само че към този момент имат и крави, с цел да има възпроизводство.   
На коментара, че едното развъждане на животните няма нищо общо с другото, отговори, че дядото изцяло ги е изтървал.   
Попитан дали това, с което се занимава, е бизнес, стопанинът отговори по този начин: „ Не бих го нарекъл бизнес. Ако ги гледаш цяла зима, каквото си изкарал през лятото от продажба на телета, зимата другите го изяждат. Като ти останат 10 крави бременни с дребни телета, цяла зима купуваш сено, селаж, плява. Горе-долу е нула на нула. Остава по някой лев, само че доста малко “.
Добавя, че всяка година е друга. Преди време телетата му ги хванала заболяването „ наследник език “ и всички измрели. Не получил никакво обезщетение и вредата му се отразила доста зле финансово.   

Казва, че до момента лев не е взел като държавна или европейска поддръжка.
" За първи път съм направил искане за поддръжка от страната като аграрни производител, само че тази година е нулева`, е отчаян стопанинът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР