40-годишен мъж е приет по спешност в университетската болница Крус

...
40-годишен мъж е приет по спешност в университетската болница Крус
Коментари Харесай

Мъж в Испания се заразил от бяс след ухапване от домашна котка

40-годишен мъж е признат по неотложност в университетската болница Крус (Vizcaya) със признаци на заболяването бяс. Мъжът е бил в чужбина, когато е ухапан по ръката от домашна котка.

От болничното заведение потвърдиха за случай на инфектиран с „ бяс “. Според шефа на клиниката са взети всички защитни ограничения, с цел да се предотврати заразяването на повече хора и достъпът до пациента е стеснен.

За него се грижи профилиран екип на клиниката по инфекциозни болести. Осведомен е и Центърът за здравна сигнализация и Координация при незабавни случаи към Министерството на здравеопазването, добави той.

Бесът е вирусно заболяване на нервната система, причиняващо изострен енцефалит. Той е зооноза – заболяване, излъчено от животни на човек. Заболяването визира всички бозайници, което поддържа непрекъснат контейнер от вируса в природата – най-много прилепи, вълци, лисици, чакали и други

Среща се в над 150 страни и предизвиква гибелта на над 55 000 души всяка година по данни на Световната здравна организация. Огромното мнозинство от случаите настъпват в Африка и Азия. 15 милиона души биват имунизирани годишно за попречване на заразяване.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР