40-годишен годишен еднорък мъж от село Куцина, община Полски Тръмбеш

...
40-годишен годишен еднорък мъж от село Куцина, община Полски Тръмбеш
Коментари Харесай

Еднорък гние от 5 г в затвора за убийство без вина

40-годишен годишен еднорък мъж от село Куцина, община Полски Тръмбеш към този момент 5 години гние в пандиза за ликвидиране на собствен съселянин като твърди, че не е отговорен. След наново следствие криминалисти от Велико Търново преди по-малко от три месеца открили същинския причинител на зверството. Окръжната прокуратура в остарялата столица обаче отхвърля да възобнови наказателното дело.
 40-годишният Владимир Илиев към този момент 5 г лежи в пандиза с присъда за ликвидиране, само че твърди, че не е същинския причинител. 40-годишният Владимир Илиев към този момент 5 г лежи в пандиза с присъда за ликвидиране, само че твърди, че не е същинския причинител.
Владимир Илиев излежава тежкото наказване в затворническо общежитие „ Атлант “ в Троян откакто през 2013 г.ВКС удостовери присъдата, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Окръжният съд в остарялата столица преди този момент, след разпит на голям брой очевидци и чуване на няколко експертизи, оневини напълно инвалида и одобри, че няма доказателства да е направил зверското закононарушение на 1 ноември 2010 година

Според обвиняването Илиев, който е с ампутирана ръка, пребил до гибел 54-годишния Йордан Йорданов поради дълг от 90 лева Тялото на Йордан, прочут като Даньо Лудия поради сприхавия си манталитет, бе намерено в локва кръв на улицата пред дома му. Версията на прокуратурата бе, че Владимир и жертвата се срещнали същата вечер, били пияни и се скарали за неуредения дълг. В яростта си Владимир почнал да удря с все мощ жертвата с корав предмет с едната си ръка, до момента в който го умъртвил.

На сутринта служители на реда нахлули в къщата на Владимир, а той декларирал, че даже не е знаел, че Йордан е мъртъв. Оръдието на убийството не било открито, само че сакатият мъж бе упрекнат и изправен на съд. Преди това бе 100 дни в ареста. Тезата на обвиняването се дължи на самопризнание за счепкване сред двамата, а дълго чаканата ДНК експертиза на кръвта по облеклата на Владимир се оказа от кокошка. След оправдателната присъда на първа инстанция, прокуратурата стачкува решението.

Въпреки че по процеса не са били показани нови доказателства, нито са разпитани други очевидци, Апелативният съд призна Илиев за отговорен и го осъди на 12 година затвор, както и да заплати 240 000 лева кръвнина на околните на убития.

Според юристите на Владимир и съгласно неговите родители,в целия развой още от досъдебната фаза, е налице жестоко тъпчене на правата му.

„ Установено беше по неоспорим метод, че първичните му признания за „ изтръгнати “, наведени от проверяващите и безусловно „ записани„ в протокола за разпит, който не е четен от самия обвинен. Същите тези „ признания “ не са скрепени посредством разпит пред арбитър, което несъмнено би удостоверило в действителност изложеното от Илиев, в случай че беше правилно. Тогава не е употребен тъй наречените детектор на лъжата “, споделя юрист Лили Матева.

Затова бранителите сезираха Съда по правата на индивида в Страсбург с гледище евромагистратите да позволен до разглеждане жалбата на Илиев и ревизират цялото наказателно произвеждане. Той пък непрекъснато пишеше тъжби от килията и настояваше за ново следствие.

В края на предходната година Владимир сезирал Криминална полиция при ОД на МВР- Велико Търново, която този път приела нещата драговолно и решила да ревизира версията му. Той разказал основни обстоятелства, останали необсъдени от прокуратурата и от съда, постановил неоправдателната присъда. В Куцина се знае, че дамата, с която Йорданов живеел -Мария Илиева, все още на кървавото действие е имала интимна връзка с локалния преселник Райс Малкълм Шейн – факт, който и двамата са признали при разпита си неотдавна. Само две седмици след гибелта на Йорданов, тя заживяла с Шейн на фамилни начала в дома на убития и двамата даже имат две деца.

„ Макар и осем години по-късно, след многократни опити на Владимир Илиев да насочи всички вероятни органи на следствие към това, че той не е действителният причинител на закононарушението, за което търпи незаслужено и незаконосъобразно наказване „ отнемане от независимост “, ни стана известно, че такива дейности са подхванати “, съобщи юрист Лили Матева.

В началото на ноември 2018 година, криминалисти ОД на Министерство на вътрешните работи взели с патрулен автомобил от Куцина Райс Малкълм Шейн и Мария Илиева.Двамата били разпитвани за убийството на Йордан Йорданов.

„ Разпитите са извършени в наличието на експерти от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи, с използването на така наречен Полиграф, с оглед инспекция достоверността на показанията им. Райс Малкълм Шейн е направил цялостни признания. Цели два пъти, в два разнообразни дни е направил подробни пояснения по кое време, по какъв начин и с чия помощ е направил убийството на Йордан Йорданов. Самопризнанията му са доказани, благодарение на същия способ от Мария Илиева, която е и в действителност съизвършител на Шейн в подготовката, осъществяването на убийството и прикриването на следите “, декларира Лили Матева в публично искане посредством Окръжния съд Велико Търново до Върховен касационен съд за обновяване на наказателното произвеждане.

Пред криминалистите Шейн разказал, че в злокобната вечер дошъл с колата си от Велико Търново в Куцина, тъй като имал спогодба с Мария да се видят. Тогава Мария живеела с Йорданов, само че имала интимни връзки с Шейн. Във въпросната вечер двамата се срещнали пред къщата на Йордан Йорданов и в същия миг го забелязали, че се прибира пийнал. Мария се прибрала в дома си, а Шейн тръгнал към колата, само че се спрял, с цел да следи какво ще направи Йорданов. Пияният залитнал, паднал първо върху скамейка пред портата, а по-късно се свлякъл на лявата си страна. После се размърдал. Мария се посочила от къщата, само че Шейн и споделил да се прибира. След това отишъл до отсрещния двор, сграбчил дървен прът и почнал да удря с него Йордан по главата и лицето като му нанесъл най-малко три удара. После се качил в колата си като взел кола и потеглил към Велико Търново като по пътя изхвърлил оръдието на убийството край село Самоводене. На другия ден служители на реда го потърсили за разпит и тогава схванал, че Йордан е починал, само че споделил, че е бил в дома си във Велико Търново и не е излизал, тъй като бил болен.

Като се завърнали след разпитите в селото, Шейн и Мария Илиева споделили пред свои близки за разпитите и споделили, че се опасяват, че ще влязат в пандиза.

Разследващите пък изпратили до Окръжна прокуратура-Велико Търново докладна за осъществените оперативни дейности. С разпореждане от 27 декември 2018 година, окръжният прокурор Емил Денев отхвърля да направи искане до съда за обновяване на наказателното дело.Според изтъкнатите претекстове е разпит на Шейн в прокуратурата, на който той твърди, че не е умъртвил Йорданов, а е направил признания под напън в полицията, от които се отхвърля.

„ Заради несъгласия в показанията на Шейн дадени от него като очевидец по наказателното произвеждане и по-късно при последната инспекция, за изясняване на истината, са снети пояснения от лицето персонално от мен като областен прокурор в постройката на Окръжна прокуратура в наличието на лицензиран преводач и секретар “, написа в прокурорското разпореждане.

От него излиза наяве, че при разпита пред държавното обвиняване, Шейн показал трета версия. Той декларирал, че същата вечер в действителност ходил до Куцина, с цел да се види с Мария. Видял пред къщата паднал на една страна пияния Йорданов все едно спял. После си тръгнал за Велико Търново, само че забелязал чужд човек, който чакал такси, взел го в колата си и го откарал на посочения адрес. Шейн споделил още, че при последното следствие с Полиграф споделил, че е блъснал Йорданов един път.
 postanovlenie-za-otkaz-page-001  postanovlenie-za-otkaz-page-002  postanovlenie-za-otkaz-page-003  postanovlenie-za-otkaz-page-004  postanovlenie-za-otkaz-page-005  postanovlenie-za-otkaz-page-006  postanovlenie-za-otkaz-page-007  postanovlenie-za-otkaz-page-008  postanovlenie-za-otkaz-page-009
„ Полицейският чиновник го попитал „ а не е ли два-три “, тогава Райс споделил, че го е блъснал три пъти. На въпрос с какво е нанесъл ударите, Райс измислил, че с пръчка, която взел от прилежащия двор “, се споделя още в постановлението на прокуратурата.

В него написа, че Райс направил тези признания, тъй като индивидът с Полиграфа му бил споделил, че в случай че признае истината, ще получи „ пробация “ или по-малка присъда.

„ Моля от името на подзащитния си Владимир Илиев, да възобновите наказателното произвеждане по НОХД №682/2012 година по разказа на Великотърновски областен съд, като върнете делото за ново разглеждане в стадия на правосъдно разследване пред първа правосъдна инстанция или в стадия на досъдебно произвозводство, с оглед събиране, инспекция и оценка на посочените новооткрити и новоустановени доказателства, доказващи невиновността на наказания “, упорства пред двете правосъдни инстанции-Окръжен съд-Велико Търново и Върховен касационен съд юрист Матева.

Тя моли да бъде изискана публична информация от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи дали е оказано методическо подпомагане на полицията посредством метода на психическо проучване посредством „ Полиграф “ за определяне достоверността на показанията на Шейн и Илиева. На кои дати е прибавен метода, по чие искане, както и формален дубликат от протоколите от проучване. Според Матева точно тази публична информация би могла да потвърди достоверността на показанията на Шейн и брачната половинка му Мария, които имат явен претекст за осъществяването на зверското ликвидиране.

„ Моля, всички дейности да бъдат осъществени неотложно, с оглед заплахата от заличаване на доказателства по НОХД№467/2012 година на ВТОС, с оглед периода очакван в закона за заличаване на делата “, декларира още юрист Матева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР