40 души от целия свят ще съставят надзорния борд, който

...
40 души от целия свят ще съставят надзорния борд, който
Коментари Харесай

Надзорен борд, финансиран от "Фейсбук", ще пази свободата на словото там

40 души от целия свят ще сформират надзорния ръб, който да опазва свободата на словото във " Facebook " - това заяви компанията, за пръв път оповестявайки елементи за концепцията, за която загатва от предходната година.

Първоначално обаче членовете му ще са 11 и макар обещанията на компанията, че той ще е самостоятелен, тя ще избере първите от тях. Финансирането на борда ще идва от самата компания, само че посредством концерн – като трите организации ще имат разнообразни отговорности.

Бордът ще сформира личен бюджет и ще избира членовете си. Той ще взима решенията за наличието във " Facebook ".

Тръстът ще получава финансиране от " Facebook " и ще следи дали бордът работи в сходство с нормативната харта.

" Facebook " ще финансира тръста и избира неговите членове и ще съблюдава решенията на борда.

Кому е нужно всичко това

Целта на борда е да надзирава решенията на " Facebook " за наличието – т.е., кои постове са допустими и кои са за изтриване; да анулира решения на компанията и да бъде самостоятелен престиж отвън самата нея.

" Бордът ще пази нашата общественост – подкрепяйки правото на хората на свободно изложение и гарантирайки, че съблюдаваме отговорността си да опазваме хората в сигурност. Като самостоятелна организация, се надяваме, че той ще увери хората, че мнението им е чуто, и че " Facebook " няма цялостна власт над изразяването им. Също както бордът на шефовете държи " Facebook " виновен пред акционерите, имаме вяра, че Надзорният ръб ще направи същото за общността ни ", написа в писмо Марк Зукърбърг.

Недоволните от решенията на модераторите консуматори могат да отнесат казуса си до борда, откакто изчерпят всички вътрешни варианти. " Facebook " управлява кои случаи обаче стигат до него, отбелязва софтуерният кореспондент на Би Би Си Дейв Лий.

В последните години компанията на Марк Зукърбърг се изправи пред проблемите, подбудени от монопола ѝ върху онлайн общуването – обвинявания от консерватори, че цензурира техните възгледи; възходящ политически екстремизъм, породен от логаритмите ѝ да демонстрира сходно на към този момент харесаното от потребителите съдържание; разпространяване на подправени вести с невиждана скорост и мащаб. Отделно тя е обект на поредност следствия и каузи поради това, че не опазва персоналните данни на потребителите си.

Бордът е следващият опит на Зукърбърг да изчиста имиджа на компанията си. След като повреди тежко модела на рекламиране и финансиране на медиите, той разяснява, че е подготвен да заплаща на качествени медии. След свадите с персоналните данни пък разгласи, че компанията ще интегрира и криптира всичките си чат услуги. Наскоро " Facebook " разгласи снизходително, че ще спре да следи какво вършат потребителите ѝ в трети уеб сайтове, в случай че те я помолят.

Пред държавните управляващи в Съединени американски щати Зукърбърг заема позицията, че би трябвало да има по-голяма регулация на обществените мрежи, само че тя би трябвало да пристигна от страната. Едновременно с това той отхвърля рецензиите на някогашни свои сътрудници, че компанията би трябвало да бъде третирана като монопол и разграничена.

На чуването си в Европарламента предходната година обаче той избегна сериозните въпроси на депутати и се появи на процедура, единствено с цел да прочете авансово квалифицираното си изказване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР