40 дни преди провеждането им тазгодишните местни избори вече са

...
40 дни преди провеждането им тазгодишните местни избори вече са
Коментари Харесай

И това доживяхме: няма кандидати за мач срещу ГЕРБ

40 дни преди провеждането им тазгодишните локални избори към този момент са феномен. С какво? - С липсата на кандидат-кметове при съществени опозиционни обединения в огромни градове. Все е било да виждаме уредени мачове, калпави голмайстори, само че хептен никой да не излиза на игрището - не бяхме. Е, към този момент е налице. А като няма претенденти, няма акция, няма съревнование. При това в интервал, в който би следвало да кипят предизборни пристрастености.

Варненската драма в Българска социалистическа партия е национално известна. Жестоко скараните между тях и с централното управление локални социалисти нямат претендент. Опряха до националиста Костадин Костадинов, с който два пъти бяха съперници. Изпадналият в недружелюбност при водача Нинова локален ръководител Борислав Гуцанов си направи сметката, че по този начин няма да носи отговорност при неуспех. А и външен човек след разпада на структурата е по-добър вид. Националното управление обаче неодобрява Костадинов. Официално: поради крайни съвсем “фашистки ” негови изяви. Неофициално: с цел да провалят до дъно Гуцанов. Така националният партиен съвет спусна в 12 без 5 Анелия Клисарова, която до 12 без 6 визия си нямаше, че желае да се бори за кметския стол. Защо да се бори - взе “цели ” 7% през 2015 година при надалеч по-малко организационни проблеми. Тя бе човек на Гуцанов тогава, към този момент не е, по-интересно е по какъв начин ще пропагандира през днешния ден гласоподавателите. Така ли: “Добър ден, гласувайте за мен,

 

различен партията не сколаса да откри! ”?

 

По-голямо дъно Българска социалистическа партия – Варна не бяха стигали, по-пожарен от немай къде претендент не бяха имали.

Във Варна Иван Портних (ГЕРБ) е любимец, знае се. Но може би си мислите, че в сходна “дясна цитадела ” въпреки всичко е редно “автентичната десница ” да извади кандидат? Някакъв най-малко? Преди четири години имаше - споделяше се Чавдар Трифонов, предприемач, също и модернизатор, тъй като го издигна Реформаторският блок (РБ). Сега Демократична България (ДБ)

 

ни модернизатор предлага, ни демократ,

 

минимум пък предприемач, подготвен да си заплати акцията. Седмица преди крайния за регистрация период групировката освен не разполага с претендент, само че концепция няма какъв да е – същинска покруса, по-голяма от тази в Българска социалистическа партия. Номинираните Ивайло Митковски (ДСБ) и Нелко Начев (ДБГ) отхвърлиха на правилото “Пу, пу - да не съм аз ”. Предложен е и Йоан Каратерзиян ( “Зелено придвижване ”), прочут най-много виртуално. Четвърти се търси къде ли не, да не е с квартален мащаб, само че няма кой. Понеже претендентите във Варна по принцип са ъгъл, вървят смешки, че изоставеният Костадинов може да бъде припознат от умната и красива дясна общественост. Като нищо може да стане – преди един мандат бяха в обща група в общинския съвет.

Друг емблематичен град от славната остаряла дясна ера е Пловдив. Редно е Демократична България да имат не просто претендент там, само че и мощен претендент, нали? Нищо сходно. Нито мощен, нито слаб –

 

цялостна нула и в Пловдив

 

Номинираният Йордан Иванов (ДСБ) се отхвърли, част от съдружните му сподвижници са в акция, само че в интерес на конкурентни партии. При това – поотделно. Друга бе работата преди 4 години – във типа Република България “автентичната десница ” застана зад самостоятелния Здравко Димитров; Република България бе част от държавното управление на ГЕРБ тогава, не бе проблем непосредствен до Борисов човек да бъде подсилен. Сега Димитров още веднъж е в ГЕРБ, “автентичната десница ” го играе съпротива, няма по какъв начин да му бъде обещано рамо легално. Затова някои Демократична България деятели скрито работят за него, други – очевидно за други претенденти. Така седмица преди финалния период Демократична България няма кандидат освен във Варна, само че и в Пловдив. Извинявайте, само че по кое време различен път е било?

Разрухата е цялостна и в Българска социалистическа партия – Пловдив. Трудно може да е другояче в ерата на Георги Гергов, само че спомагателни проблеми основава и борбата с различен локален фактор – някогашният народен представител Захари Георгиев. Българска социалистическа партия – Пловдив въпреки всичко излъчи кандидат-кмет - общинският консултант и шеф на Английската гимназия Николай Радев. Но и на децата е ясно, че кандидатурата му е официална. Колкото и да нямаше шансове, през 2015 година в борбата се впусна персонално Гергов – сътвори нюанс. Сега на тепиха е войник от вторите редици. Като цяло доста е забавно в Пловдив – фракциите на Димитров и настоящия кмет Тотев са люто скарани, ерес клати ГЕРБ.

 

Но Българска социалистическа партия не скача за победа, а Демократична България изобщо не скача…

 

И това са политически сили, които имат претенцията да са съществени и опозиционни. Да не би тъй като Димитров да е безценен на едните, а на другите Борисов (връзката с Гергов, схваща се)?

И в Стара Загора е същото състояние. Българска социалистическа партия е с фиктивен претендент там (университетският учител Иван Върляков), Демократична България няма никакъв. И в Бургас е по този начин. По-интересното е, че в морския град на предходната кметска конкуренция като втора политическа мощ след ГЕРБ се подреди НФСБ. Но кого издига тя в този момент? Ами издига Бойко Миразчийки, който… взе 6%  против Димитър Николов тогава.

 

В кой тъкмо град ще има мач?

 

В Пазарджик ли, където Българска социалистическа партия отхвърли да излезе с претендент? Там партията поддържа предприемача Благо Солов. Той си е външна фигура, казусът няма общо със остарялата тактичност Българска социалистическа партия да издига свои хора като самостоятелни. Или пък Демократична България ще завоюва Добрич? Би следвало Демократична България като правоприемник на Република България да е любимец с сегашния кмет Йордан Йорданов, нали? Но даже Йорданов да завоюва, не се знае на Демократична България ли ще е успеха (от локалната конструкция настояват, че ЧАК НА БАЛОТАЖ ЩЕ ИМАТ КАНДИДАТ, от София пък споделят, че точно Йорданов е човекът).  Как всички тези хора (не единствено в Добрич) ще подредят листите е още по-голяма загадка, за която също привършват периодите.

Дали цялата тази съсипия се дължи на вътрешна партийна деградация, на цялостен провал на политиката като развой, на липса на пари при орязани дотации (изборите са скъпо занимание), или на друга причина – занапред ще се проучва. Но на този стадий следва да се регистрира, че на финалната права в основни градове така наречен съпротива или не е извадила претенденти, или са безусловно официални. След като акцията започва публично, ще се появят въпреки всичко някакви хора, които да убеждават гласоподавателите – само че към този момент е ясно, че това “убеждаване ” ще бъде бутафорно, колкото самите имена. Може да се допусна, че силата на на някои титулярни кметове (Николов, Тодоров, Портних) просто принуждават конкуренцията да не се хаби…

 

Но и Йорданка Фандъкова до неотдавна бе считана

 

за несменяема. Мая Манолова обаче й скача съществено и ето - в София ще има борба. Има ли копнеж – отпорът е налице. Водещите опозиционни политически сили нямат никакъв копнеж в идващите по значителност градове.

В “кадровата разстановка ” отвън София има още един любопитен миг. Той касае ГЕРБ. Добре, че партията е организационно единна на множеството места, тъй като където не е,

 

Борисов я свърши като кучето на равнищата

 

В Добрич до формалния претендент (Надежда Петкова) има още един фактор с искания (Детелина Николова, за която се приказва, че може да се яви като независима); в Плевен също има неофициални брожения – и за двете места Борисов даде обещание след европейския избор да " чисти до корен ”. Нищо не почисти. В Русе пък, където се появиха най-официални несъгласия с натирването на Пламен Стоилов, бе издигната гимназиалната директорка Диана Иванова, някогашен кадър на БДЦ. И точно на тези места, в които Борисов трябваше да вкара ред в отсъствието на Цветан Цветанов, а не го направи, са най-големи възможностите ГЕРБ да загуби (отново или за първи път) - само че не заради силата на другите, а поради лични недостатъци.

Такова е ситуацията. Една огромна заспалост се стеле над голяма част от страната - има избори, но няма акция. Добре, че се избира и основен прокурор, с цел да схванат хората по тези места, че въпреки всичко има някакъв политически конфликт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР