40-дневният рождественски пост вече започна. Всяка година мнозина се питат

...
40-дневният рождественски пост вече започна. Всяка година мнозина се питат
Коментари Харесай

Как да отслабнем по време на рождественските пости

40-дневният рождественски пост към този момент стартира. Всяка година мнозина се питат дали спазването му има позитивен резултат върху организма и най-много дали с него се топят килограми. Отговорът на тези безконечни въпроси е „ да “, най-малко съгласно топдиетолога доктор Владимир Шишков.

„ Но с една доста значима спогодба, че би трябвало вегетарианската диета да е оптимално разнообразна и уравновесена, като в това време общото количество килокалории за деня би трябвало да бъде най-малко с 200-300 по-малко от одобряваните всекидневно при смесеното хранене. Това нормално се случва, тъй като месото и множеството артикули от скотски генезис са храни с висока енергийна компактност (например 100 г свинско месо съдържат 383 ккал, 100 г пилешко – 125 ккал, 100 г яйца – 160 ккал, 100 г краве сирене – 305 ккал). При постене месото се замества с растителни храни с по-ниска енергийна компактност, като плодове, зеленчуци, варива, ядки, свежи кълнове и семена, дребни количества зърнени храни, тъмни хлябове и пълнозърнести произведения “, споделя експертът.

Той прибавя, че при верен асортимент, съчетаване и кулинарна обработка с прибавяне на дребни количества студенопресовани растителни мазнини и подобаващи подправки може да се реализира хранителен режим, който да задоволява в задоволителна степен енергийните и питателните потребности, като в това време по натурален метод понижава дневния банкет на сила посредством храненето. „ Важно е, несъмнено, да не променяте значително дневния и двигателния си режим. Както и да приемате целесъобразните 2-3 литра качествена питейна вода на ден.

Освен това, с цел да бъда обстоен, би трябвало да направя няколко значими обяснения във връзка с термина постене. В най-широкия и известен смисъл тази дума се употребява при изключване на всевъзможни артикули от скотски генезис от хранителния режим, което кореспондира с храненето на цялостните вегетарианци, наречени още вегани. Ако приказваме за църковните пости съгласно християнските догми, при тях се позволява консумация на безгръбначни животни най-вече от морски генезис – миди, раци, калмари, скариди и други от групата на морските блага, което дава опция за малко по-голямо многообразие и известна консумация и на скотски артикули по време на поста.

Ако църковните догми не са определящи за вас, бихте могли да изключите единствено алените и белите меса, само че да запазите по-нискокалорични артикули като извара, яйчени белтъци, нетлъста риба – т.е. да минете на така наречен сдържан вегетариански режим “, споделя експертът по диетика.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР