40 деца, затворени в една стая, която в повечето градини

...
40 деца, затворени в една стая, която в повечето градини
Коментари Харесай

Ваканция в детската градина - може ли да се спести този кошмар

„ 40 деца, затворени в една стая, която в множеството градини е без климатик. А учителките и помощният личен състав са пред нервозен срив и топлинен удар. Ужасен стрес за децата, а и за родителите. “

„ На множеството места сборните групи се вършат по метод, който изрично да те откаже да пуснеш детето си в тях. За мъничките деца е доста трудно дори единствено пребиваването в сборни групи, а да им смениш и градината е смут! “

„ В последния ден през юли са били 39 деца, носили са кревати от мазето, било е цялостен пъкъл. Учителките изглеждаха пред разпад. "

...................................

Това са част от мненията, които Националната мрежа за децата получава от родители по отношение на организацията на работа на детските градини и яслите през лятото - сезонът, когато те или не работят, или малчуганите се събират в сборни групи. По мнение на всички участници в полемиката ограничението на броя на работещите детски заведения е източник на стрес и неудобства за всички - деца, родители и учители. Какво мислят родителите и какви решения оферират те?

За доста родители от дълго време е минало времето, в което през лятото бабите са гледали внуците си. Сега бабите работят, родителите работят и децата няма по какъв начин - би трябвало да вървят на градина. " Максимум за две седмици може да я гледаме нашата щерка, повече отпуск не можем да взимаме вкупом. За мен е огромно стеснение това лятно сливане на групи, смесени групи и така нататък Смесват дребни с огромни, децата не се познават, нямат и време да се опознаят и стават съвсем всеки ден спречквания и неразбирателства. Редовно детето ми е разплакано, одрано и кой знае още какво. Дежурните госпожи не си дават доста напън и даже не могат да ми кажат две думи за детето ми, по какъв начин е минал деня, нищо. Реално същото количество деца си вървят на градина, единствено че са наблъскани по 30-40 деца в група, и надлежно - госпожите не могат да се оправят с тях! За мен това е порочна процедура и е извънредно време да се прекрати! “, споделя майка. „ В днешно време кой може да си разреши отпуск един месец? Моята щерка идваше с мен на работа. Това беше извънредно за детето. Същото е и с учениците. Не можеш да ги оставиш у дома сами, занималните са доста хубави, само че скъпи. Всичко е в ущърб на децата. Едно време имаше училищен лагери, дневни лагери, кръжоци. Мислело се е за децата и тяхната почивка “, споделя и различен родител.

Никой не оспорва, че учителите имат потребност от отмора, само че с повече гъвкавост графиците на отпуските могат да бъдат направени по този начин, че всички да са удовлетворени. " В момента наредбите разрешават прилагане на отпуск само през ваканции и неучебни дни, което е спънка за еластичност в основаването на графиците. При самодейност и предпочитание от страна на детските градини и общините, може да се намерят работещи решения ", казват от Националната мрежа за децата. А мненията и предложенията на родителите те дават на вниманието на институциите, виновни за графика и работното време на забавачките.

„ Основният проблем е с големите отпуски на учителите - те имат над 50 дни. Могат да ги вземат единствено в неучебно време, т.е. през ваканциите. Ако не ги вземат, се натрупат през годините и се губят, или пък в случай че изоставен, градината или учебното заведение би трябвало да им изплати колосална сума. Имала съм сътрудници с по над 100 дни насъбран отпуск. Особено пък след майчинство може да се натрупат и няколко месеца. От една страна, е добре учителите да си починат най-малко месец. От друга, на практика не се получава и е неловко за родителите. Аз се сещам единствено за разновидността да се наема различен личен състав или вместо отпуск, учителите да се компенсират със възнаграждение на тези дни. Така евентуално ще има много хора, които ще предпочетат да не употребяват 30-40 дни отпуск, а да дежурят, без да се затварят градините “, считат родители.

Според друго предложение учителите в отпуск могат да бъдат заместени от студенти по педагогика, да вземем за пример под формата на стаж. " И едните, и другите ще имат изгода от това. Сигурно има и безработни учители, които биха приели краткотрайна претовареност, или пенсионери “, споделя една от майките, взели участие в дебата. „ През ваканциите детските градини могат да работят като дневна грижа с друга организация на работата, съобразена с потребностите на фамилиите. Могат да се приложат сходни пилотни модели по места, в това число да се създадат смесени екипи от учители и родители, от младежи с педагогическа компетентност, а за какво да не включим и бабите? Стига да желаеме да го променим, практиката ще роди разновидности, удовлетворяващи другите гледни точки “, споделя различен. „ Може да се мисли за отмерено систематизиране през годината. Ако са повече фрагменти, не пречи и в образователно време да си вземат отпуските. А в действителност какво значи образователно време на детска градина? Тя не трябва да е приравнена на образователно заведение “, заключава различен родител.

Според Елка Налбантова от Национална мрежа за децата има доста решения на казуса със сборните групи. Според нея биха могли да се вършат спомагателни групи, които да оферират единствено грижа през лятото, а не образование. Тази грижа може да се реализира и от студенти, стажанти, учители, които не желаят да си употребяват целия отпуск, пенсионирани учители, от хора, които преди са били учители, и даже от родители, които сега са безработни. Има баби, които са доста дейни и с увеличение на продължителността на живота този запас ще става все по-голям за развъждането на децата. " Не единствено те, само че и доста други хора биха могли да се включат - четенето на книги да вземем за пример е едно от нещата, които биха могли да се правят от тях. Може да са разнообразни форми на занимания на децата, в това число походи в планината, походи на открито. Сигурна съм, че в случай че хората желаят да мислят в тази посока, ще родят доста положителни хрумвания ", споделя Налбантова. Според нея всичко може да се реши във всяка една детска градина с желанието да се направи. А в този момент е комфортен миг това да бъде тествано, защото стартира вторият цикъл на консумиране на средствата по европейски планове и стига да има предпочитание, може да се пилотират нови практики, в това число да се промотират положителни практики на работодатели за гъвкаво работно време на родителя или проведена грижа на чиновниците, счита тя.

С други думи, детската градина би трябвало да излезе от тесните си облекла, тъй като тя е доста повече от просветителна институция. Това важи и за учебните заведения, предлагащи начално образование - 51-во СУ " Елисавета Багряна " в София да вземем за пример неотдавна провежда лятно кино в двора си. Нормативни промени за сходни начинания не са нужни - задоволително е малко разкрепостено мислене.

.............................

Елка Налбантова:

Учебният график би трябвало да бъде доста по-гъвкав

 

- Г-жо Налбантова, има ли спънки пред детските градини да трансформират летния си режим на работа?

- В последно време някак си хората започнаха доста стандартизирано да мислят, надали не, че нарушаваме някакъв стандарт или закон. А учебното заведение и детската градина не трябва да се гледат като нещо отвън общността. Това е огромната задача - да се надскочи мисленето, че един шеф ръководи просто една просветителна конструкция. Взаимното отваряне на детската градина/училището и родителите е най-трудното нещо, което би трябвало да се случи. Крачка в тази посока бяха публичните препоръки в учебните заведения, само че на доста места чуваме, че за тях се търсят комфортни хора, които да следват политиката на учебното заведение, а не да вкарват нови неща.

Квалификациите на учителите също така би трябвало да бъдат разнообразни от тези на шефовете. Обучението за мениджмънт на шефове следва да обгръща водачеството, което е в основата на това да не се самоизолира просветителната институция. В момента в него има доста малко информация за работата с родители, за това каква роля извършва фамилията и каква - учебното заведение в другите възрасти, както и къде би трябвало да се срещнат те по този начин, че да не подават разнообразни послания към децата. Опитваме се с разнообразни пилотни планове да покажем, че това е допустимо. И там, където има условия то да бъде подкрепено от цивилен организации, в това число и обезпечено с някакви запаси, хората са доста позитивно настроени. За децата могат да бъдат проведени ужасно доста неща. По-важно е какво може да бъде проведено за родителите по този начин, че те да се усещат част от живота на децата и да осъзнават, че това е и тяхно място.

- Много родители обаче не желаят или нямат опция да вземат участие в живота на детската градина или учебното заведение.

- Не е и належащо всички да вземат участие. Има такива, които имат предпочитание. Важното е на тях да не им се пречи. Съвременният родител, колкото и да се пробва да си отговори на значими въпроси за развиването на детето си от " Google " и другари, от време на време би трябвало да чуе експертите. И най-естественото място за това е мястото, където споделено отглеждат детето му - детската градина или яслата. Там трябва периодично да се организират беседи за родителите - не че те не знаят по какъв начин да се грижат за детето си, а с цел да им се показват научните находки за развиването на децата. Но задължителността няма да стимулира тези, които мъчно работят с родители. Промотирането на положителните практики е това, което пали хората.

- Трябва ли да се промени графикът на учителите за отпуските?

- Учителската специалност е извънредно сложна и изчерпваща и графикът на учителите не би трябвало да бъде пипан. Работното време и годишната им отмора не би трябвало да се подлагат под подозрение. Вземането на годишния отпуск от учителите през лятото е дълга традиция, която е наложена от обстоятелството, че за децата е доста сложна промяната на учители през образователната година и това повлиява на усвояването на образователния материал.

Но организацията на живота на учебното заведение и детската градина би трябвало да се проучва, тъй като те са голям обществен запас, който е и на общността. Нужна е повече еластичност към непедагогическите фрагменти в учебните заведения, те да бъдат повече и да се ангажират повече със свободно време на децата. Напоследък доста се приказва за ролята на учебните педагози и педагогичен съветници - нещо, което към момента не навлиза в българското учебно заведение. Графикът на учебното заведение не е единствено графикът на педагогическите фрагменти, а на всеки различен, който може да влезе там и да прави нещо. И един родител би могъл да заведе група деца на плуване, в случай че бъде подготвен да вземем за пример.

- Често се споделя, че нашата лятна почивка е прекомерно дълга. Има ли потребност от смяна в тази посока?

- Тук още веднъж би трябвало да се питат родителите и ваканциите да се съобразят с техните стремежи и метод на живот. Наскоро попаднах на проблем - учителка работи в детска градина, детето й е в друга детска градина, само че оттова не го пускат за 2-ри път на ски учебно заведение, тъй като по този начин ще отсъства повече от разрешеното. За семейство с този профил на живот да вземем за пример по-дълга зимна почивка би била за предпочитане. Вярно е, че други родители ще са на противоположното мнение, т.е. мъчно може да се откри един общоприет отговор. Затова и институциите би трябвало да бъдат доста по-гъвкави. Въпросът е дали ваканциите, заложени от МОН, са единственият вид? Може ли те да бъдат ръководени по по-гъвкав метод, примерно да има една плаваща почивка, която родителите да вземат решение по кое време да е? Някак си доста ан блок гледаме на образованието. Лично аз считам, че накъсаната образователна година би била по-поносима, в случай че успеем да обезпечим по-гъвкав образователен развой.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР