4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс

4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс ...

Открит е астероидът 4 Веста.

4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс с размери приблизително 530 на 468 km. Открит е на 29 март 1807 г. от немския астроном Хайнрих Вилхелм Олберс и носи името на богинята на домашното огнище от римската митология Веста. Името е предложено от математика Карл Фридрих Гаус. До откриването на следващия астероид 5 Астрея минават 28 години.
Физически характеристики
Високото албедо го прави най-яркия астероид и единствения видим понякога с невъоръжено око.
В зората на Слънчевата система вътрешността на Веста вероятно е била разтопена, позволявайки диференциация на вътрешните слоеве. Кората му се състои от базалтови скали формирани под действието на вулканизъм в далечното минало на астероида, докато за вътрешността му се счита че се състои предимно от желязо и никел.
За скалистите и железните метеорити са счита че са остатъци от разрушени вследствие на сблъсъци тела от ранната Слънчева система подобни на Веста, като скалистите метеорити са части от силикатната им кора, а железните – части от ядрата им.
Снимки на телескопа Хъбъл от 1996 г. разкриват обширен кратер на повърхността на астероида с диаметър от 430 km. За сблъсъка образувал кратера се смята че е породил и V-клас астероидите. През 2001 г. за астероида 1929 Кола беше установено че произхожда от вътрешността на кората на Веста, както и точното му местонахождение преди сблъсъка който го е изхвърлил на самостоятелна орбита.
Ефектът на Ярковски поражда разместване на орбитите на астероидите от семейство Веста. Някои от членовете се станали близкоземни астероиди като 9969 Браил, като някои от по-малките попадат на Земята като метеорити. За Веста се счита че е източник на ХЕД метеоритите.
Дон (на английски: Dawn), изстрелян на 27 септември 2007 г., е роботизиран космически кораб изпратен от НАСА на космическо изследване към два от най-масивните членове на астероидния пояс: астероида 4 Веста и планетата джудже 1 Церера. Даун е плануван да изследва Веста между 2011 и 2012 и Церера през 2015 г. Той ще бъде първия апарат посетил едно от двете тела. Ето и самата Веста снимана от Дон.
НАСА планира да изпрати апарата Зора на орбита около Веста през периода 2010 – 2011 г.
Снимка: архив

Източник: actualno.com