4-процентов ръст в туризма за декември 2023 г. спрямо 2022

...
4-процентов ръст в туризма за декември 2023 г. спрямо 2022
Коментари Харесай

Зарица Динкова: Българинът е все по-активен и платежоспособен турист

4-процентов растеж в туризма за декември 2023 година по отношение на 2022 година регистрират от Министерството на туризма. По пазари се открояват Италия с 48% растеж - главно в културния и градския туризъм, и Турция с 22%. При българските туристи се следи растеж както в летния, по този начин и в зимния туризъм.

Тези данни заяви в изявление за БНР министърът на туризма Зарица Динкова.

Българският пазар пораства. Българинът е все по-активен и кредитоспособен екскурзиант, означи тя.

Около 450 000 пътувания са осъществени към Коледно-новогодишните празници, уточни Динкова.

Шенген и Еврозоната могат да донесат само позитив за туризма ни, разяснява Зарица Динкова в предаването " Преди всички ".

Спадът от Израел се компенсира от прилежащи на България пазари, към които е била пренасочена акцията на страната ни, разясни тя.

Преговаряме за удължаване на мярката от 9% за туроператорите. Прекъсването ѝ в средата на годината би основало усложнения, посочи още министърът на туризма, като посочи, че има и опция това да не се одобри, защото мярката към този момент един път е била удължавана.

Можем да претендираме за форма на отплата, счита Динкова.

" Не чакам значителен растеж ", съобщи тя по отношение на цените за идващия летен сезон. Според нея е обикновено " да има някакво нарастване, само че в границите на рационалното ".

По работата за основаване на гаранционния фонд за туроператорите тя регистрира прогрес. Разработен е моделът, следва законодателната работа. Фондът ще се състои от три стълба, изясни министърът на туризма.

Във връзка с идната ротация и персоналния състав на бъдещия кабинет Зарица Динкова заявява, че ще почете " всяко решение на премиера и вицепремиера ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР