4 от 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските

...
4 от 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските
Коментари Харесай

В 73% от насипния сладолед има опасни бактерии

4 от 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, не са годни за консумация. Това демонстрира изследване, направено от Асоциацията " Активни консуматори ”.

В проучването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се откриват и E. сoli. Сладоледите, нечисти с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите демонстрират, че най-малко 4 от оценените 11 проби не са годни за консумация, установяват от асоциацията.

" Това е извънредно висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без подозрение са мръсните принадлежности и съоръжение, употребявани в комерсиалните обекти. Вероятно това в допълнение се задълбочава от неприятната персонална хигиена на личния състав. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството ", разясняват от асоциацията.

Резултатите ясно демонстрират, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е обикновена мярка, само че даже и тя се съблюдава в по-малко от 1/3 от комерсиалните обекти. Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този уред е наквасен в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а от време на време и повече. При тези условия и изобилието от хранителни субстанции (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се трансформира в развъдник за бактерии. От него микроорганизмите се трансферират назад върху всички типове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието единствено на един уред за разсипване значи, че бактериите доста бързо могат да заразят всички типове сладолед.

Още един евентуален източник на болест са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент би трябвало да получава своя, самостоятелно опакована стерилна лъжичка. Това беше открито единствено в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно положение върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на личния състав демонстрират липса на обикновени хигиенични правила. При тези условия даже най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се трансформира на парадайс за микроорганизмите, откъдето това естествено обилие попада в жадния за хладина потребител, разясняват от Асоциацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР