4 млрд. лева доплащаме допълнително за здравеопазване. Това показват сметките,

...
4 млрд. лева доплащаме допълнително за здравеопазване. Това показват сметките,
Коментари Харесай

Д-р. Дечев: Допълнително доплащаме 4 млрд. лева за здравеопазване


4 милиарда лв. доплащаме в допълнение за опазване на здравето. Това демонстрират сметките, сподели в „ Тази сутрин” по bTV шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

Поводът за диалога с него са измененията в закона, препоръчани от Министерството на здравеопазването. Те плануват експлицитен текст, съгласно който лечебните заведения би трябвало да обезпечават лекуването по НЗОК, без да желаят и да одобряват от пациентите заплащане или доплащане.

Предлага се и опция за доплащане – в случай че пациентът желае, да може да заплати или доплати за лекарство, произведение или способ на лекуване, разнообразни и по-скъпи от плануваните по клиничната пътека.

Шефът на НЗОК изрази подозрения по отношение на предложенията: „ Не знам за какво би трябвало да се трансформира закона в случай, че съществува разпоредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази разпоредба даваше опция за нееднозначно тълкуване какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е гратис и би трябвало да бъде гратис – тези популистки приказки се сблъскват с действителността, където виждаме, че не всичко е безплатно”, уточни доктор Дечев.

Той добави, че за пръв път, по самодейност на Здравната каса, в логаритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво тъкмо се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР