4 месеца - точно толкова изминаха, откакто Николай Костов застана

...
4 месеца - точно толкова изминаха, откакто Николай Костов застана
Коментари Харесай

Николай Костов спря излъчването на филма Апокалипсис сега“

4 месеца - тъкмо толкоз изминаха, откогато Николай Костов застана на треньорския мостик на Левски за повторно в кариерата си. На 13 юни тази година управлението много изненадващо за публицисти и почитатели разгласи точно експерта от Добрич за индивида, който да се опита да влезе в огромните обувки на Станимир Стоилов. За мястото бяха спрягани много хора, най-вече се шумеше към сърбина Саво Милошевич, и Костов бе останал някак си под радара. Този ход на мажоритарния притежател Наско Сираков, както и на членовете на Управителния съвет Даниел Боримиров и Христо Йовов, които също участваха в избора, бе признат с огромен песимизъм и повдигнати до краен лимит вежди. От разстояние на времето обаче решението може да бъде несъмнено като доста положително.

На 21 юни, преди тъкмо 115 дни, Костов даде и първата си конференция. " Схемата би трябвало да бъде такава, че тимът да побеждава. Няма да бъде каквато до момента.

Философията се трансформира малко. Необходимо е тимът да промени държанието си, когато владее топката. Трябва да преобладаваме на полето и да оказваме огромно напрежение върху нашите съперници. Това ще бъде моя цел номер 1. Ние с футболистите би трябвало да извървим тежък път и да се оправяме с компликациите. Нужно е с играта си да убеждаваме публиката да ни има вяра. Аз знам, че съм подценяван, уповавам се да бъда подсилен ", съобщи наставникът.

По време на подготовката тимът не бе толкоз безапелационен, само че това бе разбираемо предвид на обстоятелството, че си потегли главен състезател от халфовата линия, какъвто бе Филип Кръстев. Нови не идваха, наби се на очи желанието на треньора да вземе Георги Миланов, който обаче не се върна. Треньорът обаче заключи метафизичен: " Като не можем да имаме тези футболисти, които харесваме, ще харесваме тези, които имаме ". Официалният му дебют бе преди тъкмо 91 дни - на 15 юли. На " Георги Аспарухов " Левски одобри ЦСКА 1948, а атмосферата бе повече от тягостна. Сектор Б бе оповестил митинг против притежателя на клуба и още през цялото време част от последователите скочиха против Наско Сираков, а други го бранеха. Публиката бе разединена, разменяха се реплики, а на терена сините изгубиха с 1:2, като позволиха поврат. Едва ли тогава мнозина са били тези, които са вярвали, че през днешния ден Костов още ще бъде треньор на Левски. Малко по-късно наставникът получи нов удар

откакто клубът продаде най-стабилния централен бранител Ноа Сонко Сундберг, освен това на Лудогорец. Тогава той разгласи: " Беше ни приветлив, в този момент ни е апатичен ". И с държанието си пред медиите сподели, че се е трансформирал много спрямо първия си престой. Говореше уверено и решително и съумя да трансферира това и на футболистите. Той съумя да възпламени искрата, освен това вкарвайки патриотична нотка с триумфа над Шкупи в Скопие. С този мач наставникът изненада всички - първо, промени схемата поради ужасния терен, а вкара и темперамент в състава. Успехът в Северна Македония се оказа като трамплин и Левски се надскочи в Лигата на конференциите, докарвайки го до плейофи за влизане в групите против Айнтрахт. При това реваншът бе отворен - 11 минути преди края към момента имаше тъждество в общия резултат. Вярно, сините съумяха да изненадат германците във Франкфурт единствено с това, че играха в жълто (б.а. - думи на треньора), само че Костов и тимът демонстрираха, че дружно могат да се трансформират и да вървят напред. Треньорът бързо захвърли в кошчето част от тактическите си проекти, откакто видя, че няма нужните реализатори (б.а. - като това да кара бековете не да дублират крилата, а в противниковата половина да влизат навътре в терена, като извършват и ролята на халфове).

Други хора обаче разви. Успя да наложи Асен Митков, който даже дефинира за основен състезател дружно с Велтон, Краев и Кордоба. Успя да извади от нафталина Джавад Ел Джемили, който в един интервал изцяло оправдаваше доверието и даваше нещо по-нестандартно в предни позиции.

Треньорът обаче можеше да получи повече помощ от управлението, което му сложи за задача купата. След игрите в ЛК треньорът също натърти, че ще преследва тази цел с новите. Но попълнения, с които да бъде гонен върха, не дойдоха. Дойдоха само отбранителният халф Дарлан и офанзивният Хасими Фадига. Първият много постоянно в шампионата е отвън групата поради надвишената квота от 5-има играчи отвън Европейски Съюз. Фадига пък е надалеч от това, което даваха Филип Кръстев или Георги Миланов на тима. Въпреки това Левски има построена физиономия, работи нападателно, постоянно се старае да господства, държи много по-дълго контрола на топката спрямо предишния сезон, когато футболът на отбора бе по-директен. Понякога обаче зацикля в предни позиции, освен това и против по-слаби противници. А в случай че тимът не играе на върха на опциите си и някой изневери, то се стига и до неверни стъпки, както бе против Локо Пд (1:2), Лудогорец (0:1) и ЦСКА (1:1). Защото е истина, че на състава несъмнено липсва класа на избрани позиции.

На 15 юли Николай Костов чуваше по какъв начин трибуните на " Герена " мощно скандират името на Станимир Стоилов. С работата си направи по този начин, че от тях да чуе и личното си. Наставникът несъмнено съумя да спре прожектирането на кино лентата " Апокалипсис в този момент ", за който се бе настроила и синята, а и непознатата публика. И си завоюва време да прокара концепциите си. Трудното обаче идва. Розовият интервал завърши, 100-те дни толеранс изтекоха. Сега идва битката за резултати! И за качване на едно равнище нагоре, което не е по никакъв начин лека задача.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР