4-месечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито

...
4-месечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито
Коментари Харесай

Търсят изчезнало мече в гора край пернишко село


4-месечно мече, евентуално отделило се от майка си, е намерено нощес към 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в пернишкото село Кладница. Това заяви шефът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който дружно с горски чиновници от териториалното отделение на предприятието, е реагирал незабавно на подадения сигнал от локални поданици. Мечето, намерило заслон в двора на къщата, се качило на оградата, след което се озовало на близкия бор на височина към 15 метра и след това избягало.

За случая са осведомени Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „ Четири лапи” и „ Зелени Балкани” за възможното превозване на животното до тяхна база. Незабавно са подхванати всички предохранителни ограничения по избавяне на мечето, като се обезпечава периметър. С рухването на нощта хората са се изтеглили, а термокамерите за наблюдаване снимали по какъв начин животното слиза от дървото и поема към гората.

Служители на „ ДЛС Витошко-Студена” и сега дежурят на място, с цел да проследят дали мечето ще се появи още веднъж. Специалисти разясняват, че то не би могло да оцелее, единствено в случай че не успее да открие майка си.

Мечките са част от екосистемата на Витоша. По наблюдения на ловни експерти и на база сниманото от фотокапаните все още броят на мечките в планината е над 15, като числеността им годишно се усилва, прецизират от ЮЗДП.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР