4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване

...
4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца бави трансплантацията на 4-годишно момиченце

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и незабавно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в немския град Хамбург е подготвена да одобри детето и подсигурява 96% успеваемост . От Фонда за лекуване на деца обаче считат, че детето може да бъде трансплантирано у нас. Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лекуване на деца на 20 август, а решението е взето на 10 октомври.

Майката на детето е обезпокоена от решението, защото единствено за определяне на диагнозата в България са минали две години. Освен това в състава на публичния съвет на Фонда за лекуване на деца не са участвали лекуващите лекари на Таня. Те не са били и поканени.

" Едва от две години съумяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит приказваме. Не желая да опитват с детето ми ", споделя Петя Танева.

В студиото на bTV новият шеф на фонда – доктор Георги Деянов, посочи, че решение за 4-годишната Таня следва да бъде взето от публичния съвет идната сряда – 24 октомври.

По думите му консилиумът е решил, че детето може да бъде оперирано в болница „ Лозенец” в София, а за интервенцията да бъде поканен професор от Лондон.

" Директорът на фонда не взима решенията, взима ги публичният съвет. Моята работа е оптимално бърза да придвижа документите на всяко дете ", изясни Деянов.

По думите му българските лекари са доста положителни и им би трябвало още малко опит и финансиране.

Попитан за различен случай с болно дете, на което е отказано лекуване в чужбина и родителите са завери дело против Фонда Деянов отговори по този начин:

" Знам, че се води някакво дело, само че още не е стигнало до мен... Нямам си на концепция, не е стигнало, не знам защо става въпрос... Нас ни употребяват, като боксова круша, доста е елементарно да се каже Фондът е най-лошият. "

Случаят на 4-годишната Таня припомня този на 9-годишния Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Той беше утвърден за лекуване в Германия, само че ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с претекста, че интервенцията може да бъде направена в България – още веднъж в болница „ Лозенец”.

След абсурда и публичния отзив по случая в последна сметка фондът финансира интервенцията на момчето в клиника в Германия и то беше сполучливо трансплантирано.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР