4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване

...
4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване
Коментари Харесай

4-годишно момиченце от Сливен се нуждае от спешна чернодробна трансплантация

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и незабавно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в немския град Хамбург е подготвена да одобри детето и подсигурява 96% успеваемост.

Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лекуване на деца на 20 август. Фондът желае мнението на консилиум, който на 10 октомври взима решение, че Таня може да бъде трансплантирана в България.

Майката – Петя Тенева , е обезпокоена, тъй като деца с сходна диагноза до момента не са трансплантирани у нас. Препоръката на лекуващите лекари е детето да бъде оперирано в чужбина. Не се знае кой е участвал на този консилиум, лекуващите лекари не са били поканени.

„ Едва от две години съумяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит приказваме. Не желая да опитват с детето ми”, споделя Петя Танева.

Новият шеф на фонда за лекуване на деца – доктор Георги Деянов , посочи, че решение за 4-годишната Таня следва да бъде взето от публичния съвет идната сряда – 24 октомври.

По думите му консилиумът е решил, че детето може да бъде оперирано в болница „ Лозенец” в София, а за интервенцията да бъде поканен професор от Лондон.

„ Директорът на фонда не взима решенията, взима ги публичният съвет. Моята работа е оптимално бърза да придвижа документите на всяко дете”, сподели за предаването „ Тази сутрин” доктор Деянов.

По думите му българските лекари са доста положителни и им би трябвало още малко опит и финансиране.

Случаят на 4-годишната Таня припомня този на 9-годишния Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Той беше утвърден за лекуване в Германия, само че ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с претекста, че интервенцията може да бъде направена в България – още веднъж в болница „ Лозенец” .

След абсурда и публичния отзив по случая в последна сметка фондът финансира интервенцията на момчето в клиника в Германия и то беше сполучливо трансплантирано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР