4 години след взрива в завод "Миджур", при който загинаха

...
4 години след взрива в завод "Миджур", при който загинаха
Коментари Харесай

Прокуратурата: Огромен брой взривни вещества още заплашват Горни Лом


4 години след гърмежа в цех "Миджур ", при който починаха 15 души, условията за сигурност още не се съблюдават. Това е открила инспекция на Върховната административна прокуратура, оповестиха от там. В складовете на взривения цех се съхраняват хиляди необезопасени гръцки мини.

Прокурорската инспекция, почнала по сигнал от кмета и ръководителя на Общинския съвет на близкото градче Чупрене. Тя открила, че:

- в нарушаване на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения от "Видекс " АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита за обектите - 5 взривни хранилища, в които се намират изброените вещества;

- не са показани документи за осъществяване на същия закон, съгласно който "Видекс " АД би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения;

- в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията, както изисква Законът за отбрана при бедствия.

ОТ ВАП считат, че "неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица, поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Освен това е преценено, че казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от органите, снабдени с подготвеност по поставените въпроси ".

Прокуратурата е заела вътрешния министър, регионалния шеф на Видин и кмета на община Чупрене да си изпълнят законовите отговорности по надзор и санкциониране на сдружението, тъй че да не се стигне до ново бествие.

Върховна административна прокуратура насочи оферти до министъра на вътрешните работи, регионалния шеф на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на незабавни ограничения за недопускане на произшествия на територията на цех „ Миджур “

В сигнала от Чупрене, поради който се е активизирала прокуратурата, написа, че не са взети ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване на територията на цех "Миджур ", в землището на с. Горни Лом, където при индустриалната повреда на 1 октомври 2014 година починаха 15 души. Взривните субстанции се намират в хранилища на завода "Миджур ". В сигнала е посочено, че и все още към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

От прокуратурата напомнят, че за случая се води наказателно дело против четирима души, което още виси на първа инстанция пред Окръжния съд във Видин.

/segabg.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР