4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени

...
4 болници ще трябва да платят общо близо милион непредвидени
Коментари Харесай

Наредба на НЗОК жили 4 болници с милион

4 лечебни заведения ще би трябвало да платят общо близо милион непредвидени разноски поради разпоредба на НЗОК, влизаща в действие със задна дата. Става въпрос за документ с създател здравната каса, само че утвърден също от отрасловото министерство и Българския лекарски съюз, предусещащ цената на 5 скъпи животоспасяващи импланта да бъде покривана единствено на 80% от НЗОК.

Наредбата влиза в действие от 1 април, само че за четири от имплантите тя важи от 1 януари. Така 4 лечебни заведения, които в този интервал от време са създали интервенции, при които са вградили въпросните медицински произведения, ще би трябвало да поемат останалите 20% от цената им, сигнализират шефове на лечебни заведения, представени от „ Монитор “.

Според техните калкулации общият неочакван разход за лечебните заведения ще е близо милион. Става въпрос за университетските лечебни заведения „ Света Анна “, „ Свети Иван Рилски “, „ Пирогов “ и варненската „ Света Марина “. В тях се слагат койлове, които предотвратяват повторни мозъчни инсулти и се финансират по специфична методика, като парите идват и от НЗОК, и от Министерство на здравеопазването. Именно за тях важи и влизането в действие със задна дата. Вместо по 10 000 лева, както до момента, отсега нататък лечебните заведения ще получават по 8000 лв..

От началото на годината все още Клиниката по неврохирургия в „ Пирогов “ е сложила 15 такива медицински произведения. Годишно от тях вграждаме към 50, сподели нейният началник проф. Николай Габровски. Орязана е и цената на мозъчните клапи както за възрастни, по този начин и за деца. Занапред ще се възстановяват единствено 4800 лв., а не както до момента 6000 лв.. Такава и обстановката и с мозъчните закопчалки за ендоваскуларни интервенции, разясни шефът на Университетската болница „ Свети Иван Рилски “ доктор Дечо Дечев. Те са разнообразни типове, като за тях към този момент сумите се понижават на 8000 и на 6000 лв., разясни той. Промяната ще засегне и реимбурсацията на изкуствените сърца, само че единствено отсега нататък. За тях касата към този момент ще заплаща 133 000 лв., а до момента предвиждаше 163 000 лв., сподели шефът на „ Св. Екатерина “ проф. Генчо Начев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР