4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи

...
4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи
Коментари Харесай

Изчезваме по естествен път!

4,9 млн. остава популацията на България до 2070 година, сочи отчет за националната сигурност

Българите трайно се заселват в Германия, Англия и Испания

58,9% от децата се раждат без брак

Населението на България изчезва по натурален път.

За 30 години сме намалели с 1 936 566. Това стана ясно от годишния Доклад за положението на националната сигурност през 2017 година. Документът бе признат на вчерашното съвещание на Народното събрание. В него е посочено, че демографската прогноза на “Евростат ” за България за интервала 2016 – 2070 година демонстрира трайна наклонност за понижаване на популацията в дълготрайна вероятност с 30%. От 7,1 млн. души през 2016 година на 4,9 млн. през 2070 година, написа Труд.

Раждаемостта продължава да понижава – през 2017 година са родени 64 359 деца.

Основните фактори за това са ниските равнища на раждаемост, миграцията и смъртността. Задълбочава се несъответствието в териториалното систематизиране на популацията. Най-значима демографска наклонност е процесът на застаряването. До 2060 година популацията в работоспособност възраст (15-64г.) се чака да намалее с 39%, а популацията на 65 години и повече да се усили с 23%. По данни на Национален статистически институт към 31.12.2017 година популацията е 7 050 034. В съпоставяне с 2016 година популацията е намаляло с 51 825 души или с 0,27 %. Мъжете са 3 422 409 (48,5%), а дамите – 3 627 625 (51,5%). Раждаемостта продължава да понижава – през 2017 година са родени 64 359 деца. В съпоставяне с 2016 година броят на живородените е намалял с 1029. От 1991 година се следи трайна наклонност за увеличение на абсолютния брой на извънбрачни раждания. Средният условен дял нараства от 18,5 % през 1992г. на 58,9% от всички раждания през 2017 година.

В отчета е посочена трайна наклонност на овакантяване от страната от млади българи. През 2017 година 31 586 българи са трансформирали адреса си в страната с подобен в чужбина. Всеки втори бежанец е на възраст 20 – 39 години, което прави над 55% от напускащите страната ни. Българи трайно се заселват в Германия, Англия и Испания.

Най-младите под 20-годишна възраст са 14,6%, а над 60 години са 6,9%, В отчета за националната сигурност е посочено, че макар понижената активност, спрямо предишни години, миграционните потоци резервират своята резистентност. Като аргументи са посочени продължаващите спорове в Близкия Изток и Северна Африка, както нестабилното социално-икономическа и политическа обстановка в страни от Близкия Изток и Централна Африка.

България като външна граница е подложена на миграционен напън, написа в документа. През 2017 година са регистрирани 8044 опита на жители от трети страни да преминат през границите на страната ни.

“Наблюдава се трендове забележителна част от мигранските потоци да заобиколи страната ни и да се насочат към Италия, Гърция (по море), Македония (по суша) до стопански по развитите страни от Централна и Западна Европа ”, написа още в документа.

Над 200 000 са отпадналите от учебно заведение

Към 5 юли 2017 година 206 378 деца и възпитаници на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от учебно заведение или в никакъв случай не са записвани, написа в отчета за национална сигурност. Там е посочено, че при започване на 2018 година в детски градини и учебни заведения са записани 21 915 деца и възпитаници, като от тях наново са отпаднали 1221, от които единствено 624 за наложителната учебна възраст до 16 години.

Криза в опазването на здравето

Медици напущат страната

Средната заплата е 900 лв.

Хроничният проблем в опазването на здравето е и задлъжнялостта и неприятното финансово положение на държавни и общински лечебни заведения.

Хроничната кадрова рецесия в системата на опазването на здравето през 2017 година се задълбочи, което от своя страна е причина понижаване качеството на предлаганите услуги и носи риск за националната сигурност, това се сочи още в отчета.

Кризата с наличните в България медицински сестри беше изострена, като ниските заплати доведоха до техния митинг. По данни на Асоциацията на експертите по здравни грижи междинната заплата на тези експерти е до 900 лв. с всички добавки, междинната възраст – 58 години и повече от 20% към този момент са в пенсионна възраст. Медицинският личен състав продължава да напуща страната поради по-добро възнаграждение в чужбина. Нараства несъответствието сред потребностите и упованията на популацията и наличните запаси в здравната система, което е мотив за редовно публично неодобрение, е един от изводите в документа.

Неравномерното териториално систематизиране на общопрактикуващи лекари и експерти продължава да лимитира достъпа на популацията до здравни услуги. Хроничният проблем в опазването на здравето е и задлъжнялостта и неприятното финансово положение на държавни и общински лечебни заведения.

Факти

30% е дефицитът на сътрудници

Около 3 милиарда лева са изхарчени за „ Сигурност ” през 2017-а

Кадровото поръчителство на специфичните служби е един от главните проблеми в отчета за сигурността през 2017 година.

В отчета са обрисувани и целите на Министерство на вътрешните работи през 2018 година Сред тях са граничната сигурност, повишение качествата за противопоставяне на тероризма и радикализацията, противопоставяне на престъпността, повишение на успеваемостта на превантивната активност, както и интернационално съдействие в битката против рисковете за националната ни сигурност.

Посочено е, че един от главните цели на държавното управление е повишение на бюджетните доходи посредством дейна предварителна защита и битка с митническите данъчни и осигурителни измами, отклонението на данъчното облагане и понижаване каузи на сивата стопанска система.

“През 2017 година в бранш “Сигурност ” продължи да среща усложнение в осъществяване в законовите си функционалности. Остават провокациите пред ресурсното обезпечаване на службите за сигурност, свързани с решение на проблемите с кадровия недостиг, кадровото израстване на чиновниците, професионалната подготовка, и материално-техническото застраховане ”, написа в отчета.

От депутати “Труд ” научава, че по време на закритата част от вчерашното съвещание на Народното събрание, когато бяха гледани отчетите на държавна организация “Разузнаване ”, ДАНС, от службите са признали, че в двете организации недокомплектът е по към 30%. Единствено във военното разузнаване няма проблем с кадровата обезпеченост.

През 2017 година за финансовото обезпечаване на националната сигурност и защита, запазване на публичния и правовия ред са регистрирани разноски в размер на близо 3 милиарда лв., от които 259 млн. са за финансови разноски.

Източник - dunavmost.com.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР