4.8 млрд. лв. ще бъде субсидията за общините през 2022

...
4.8 млрд. лв. ще бъде субсидията за общините през 2022
Коментари Харесай

НС реши: 4.8 млрд. лв. субсидия за общините през 2022 г.

4.8 милиарда лева ще бъде дотацията за общините през 2022 година, съобщи БГНЕС.

Народното събрание утвърди прехвърлянията на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините под формата на дотации. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища ще бъде в размер на 48.228 млн. лева

По бюджета на столицата се заформи първата полемика, а като цяло дебатът за дотациите за общините продължи няколко часа. Столична община ще получи през 2022 година дотация за делегирани от страната действия в размер на 750.144 млн. лева От ГЕРБ показаха предлагането си за спомагателни средства за Столична община.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия попита по какъв начин са стигнали до цифрата 178 млн. лева " На базата на какво, на км пробег, на цена на билет, на потребностите на Столична община, на кмета Фандъкова, на заместник-кмета. На потребностите на мениджмънта на комерсиалните сдружения. Кой ви даде това число? ", попита Свиленски.

Лидерът на Съюз на демократичните сили и народен представител ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Румен Христов отговори, че никога, предлагайки увеличение на средства за Столична общини, не желае да бъдат лишени други общини. " Не желая да има опълчване на помощта, която ще получи София, изключително тези в полупланински и планински региони, които бяха упоменати ", сподели още Христов.

Халил Летифов от Движение за права и свободи съобщи, че от придвижването не са създали предложение за Столична община. " Още по-важно е да подпомогнем и превоза на отдалечените слабонаселени високопланински места. Имаме предложение и за междуселищната транспортна скица. Ние сме заложили малко повече като субсидиране там по ред аргументи. Транспортът е в сериозен дефицит. Това е един от факторите да се обезлюдяват тези региони ", сподели още Халил Летифов.

За средствата за превоза на слабонаселените високопланински и полупланински места имаше повече от едно предложение. В последна сметка народните представители одобриха предлагането на Любомир Каримански и отделиха средства в размер на 5 млн. лева за субсидиране на нерентабилни автобусни линии в планински и полупланински региони. " За " предлагането му гласоподаваха 139 народни представители, " срещу " - 29 и " въздържали се " - 2, с което то бе признато. Предложението беше отразено и по-рано във финансовата рамка на бюджета.

Изказвания имаше и за други общини. Сред тях беше това на Младен Шишков от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили за бюджетите на общините в област Пловдив. Той разяснява, че би трябвало да има съответно подкрепяне на общините.

„ Искам да кажа за няколко общини в Пловдив област. На първо място сме заложили подкрепяне на община Брезово за реорганизация на тръбопровод. Водопроводът е с изминал експлоатационен период, с доста тежки загуби за вода повреди и така нататък Целта е да се обезпечи непрекъснатост на водоподаването и подобряването на изискванията на живот на популацията.

За община Карлово предлагаме да бъдат планувани средства за рехабилитация на общински пътища и водопроводни мрежи “, сподели още Младен Шишков. Той уточни, че за Община Марица оферират средства за реорганизация на уличната мрежа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР