4.8 млн. българи през 2080 г. е реалистичен сценарий за

...
4.8 млн. българи през 2080 г. е реалистичен сценарий за
Коментари Харесай

Доц. Стоянка Черкезова, БАН: Населението на България се е стопило с 11,5% от 2011 г.

4.8 млн. българи през 2080 година е реален сюжет за България. Това сподели в ефира на Euronews Primetime доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.   

Според нея обаче с цел да си представим какво ще се случи през идващите години, би трябвало да погледнем трендовете при последните преброявания на популацията. Между 2001 година и 2011 година популацията на България е намаляло със 7%. Между 2011 година и 2021 година популацията на страната ни е намаляло към този момент с  11,5%.

Основен фактор за понижаване на популацията е раждаемостта, сподели още доцент Стоянка Черкезова. Минаваме към еднодетния модел и той от ден на ден се утвърждава у нас, сподели още тя. За да може едно развито население да се резервира кото брой, то една жена би трябвало да има приблизително 2,1 деца, само че сега една жена в България има приблизително по 1,58 деца, сподели доцент Черкезова.

Причините за понижаване на раждаемостта са комплицираната икономическа конюнктура, а доста българи отсрочват раждането на деца за  момент, в който се усещат по-стабилни стопански. Добрата вест обаче съгласно нея е, че за българите към момента децата са полезност.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР