4,5 млн. лв. евросубсидии ще връщат собственици на къщи за

...
4,5 млн. лв. евросубсидии ще връщат собственици на къщи за
Коментари Харесай

​4,5 млн. лв връщат собствениците на къщи за гости в нарушение

4,5 млн. лева евросубсидии ще връщат притежатели на къщи за посетители, които не се употребяват по предопределение. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева след инспекция на всички такива къщи в страната. 15 от 288 къщи за посетители не действат по предопределение, а за други 74 предстоят спомагателни инспекции поради подозрения за отклоняване от разпоредбите.

746 са къщите за посетители, издигнати с евросредства у нас, 288 подлежат на мониторинг, 100% са тествани, разгласи земеделският министър Десислава Танева. Ако са в нарушаване, занапред ще се взема решение каква глоба ще бъде наложена за 74 от тях.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Санкцията, която би била наложена, варира от 5-15% от цената на платената поддръжка.
Собствениците на три къщи за посетители са близки до кметове: на Луковит, Долна Баня и Велинград, разгласи Десислава Танева. Първите две действат по закон.
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Като притежатели на родственици на кметове - на община Долна Баня, къщата му действа като къща за посетители, на негова снаха. По всички индикатори, е къща за посетители. Тя е в мониторинг.
Тази във Велинград обаче ще предстои на глоба.

В два случая притежателите на къщи са свързани със чиновници на Държавен фонд " Земеделие ".
Живко Живков, шеф на ДФЗ: Една от къщите в област Ловеч принадлежи на родителите на наша служителка. Решението следва да бъде взето какво ще е наказването, че не е подала декларация за спор на ползи.
Най-много нарушавания в къщи за посетители има в областите Пазарджик, София, Ловеч, Видин, Шумен, Перник, Разград.

Калоян Костадинов, зам.- изпълнителен шеф на ДФЗ: 100% финансова промяна ще има при тях. ДФЗ ще си изиска назад платените дотации.
Няма период, в който притежателите на къщи за посетители, които са в нарушаване, би трябвало да върнат евросубсидиите, само че могат да апелират глобата на ДФЗ пред Върховен административен съд. Ако изгубят делото, само че нямат пари да се издължат, съдът може да наложи изпълнително произвеждане.

Всички данни за нарушавания земеделското министерство ще изпрати и на прокуратурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР