# 4# 4 Стабилност и риск# 7 Ефективност и рентабилност#

...
# 4# 4 Стабилност и риск# 7 Ефективност и рентабилност#
Коментари Харесай

Георги Заманов: Все повече клиенти осъзнават ползата от това да имат втора обслужваща банка

# 4
# 4 Стабилност и риск
# 7 Ефективност и доходност
# 6 Устойчивост и динамичност
# 10 Размер Визитка
Георги Заманов e магистър по стопанска система и финанси от УНСС и по нуклеарна физика от СУ " Св. Климент Охридски ". Започва кариерата си като анализатор в Българска народна банка. Преминава през ОББ, HVB " Биохим " и Уникредит Булбанк. От 2007 година поредно е бил член на управителния съвет на UnіCrеdіt Ваnk - Сърбия, където е отговарял за ръководството на риска, а по-късно и на UnіСrеdіt Ваnk в Украйна, отговарящ за корпоративното и капиталово банкиране. От януари 2016 година се причислява към екипа на Алианц банк - България, като изпълнителен шеф. От началото на 2017 година е основен изпълнителен шеф на Алианц банк - България. За банката
Алианц банк - България, е основана през 1997 година под наименованието " България инвест ". Преди да попадне в групата на немския осигурителен тръст Allianz, тя има за акционер застрахователния холдинг " България ", който реалокира централата й от Ямбол в София. През 2003 година банката приема името на главния акционер " Алианц България холдинг " и стартира своето развиване като универсална комерсиална банка. Сред останалите притежатели са застрахователните компании от групата – " Алианц България " и " Енергия ".След внезапното нанагорнище от десета на шеста позиция в класацията на най-хубавите банки през 2017 година Алианц банк - България, продължава да усъвършенства резултата си и през 2018 година към този момент е №4 в общото класиране. За това спомагат положителните й индикатори за непоклатимост и риск, реализирани с помощта на ниската цена на финансиране, което води до атрактивни лихви по заемите, положителната капитализация и ограничавания бизнес с държавни мастодонти. В края на предходната година банката приключи с 32.5 млн. лева чиста облага и 2.7 милиарда лева активи.

Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - За да отговоря на въпроса, в началото ще се концентрирам върху втората му част. През тази година чакаме банките да показват положителни резултати, сходно на тези през 2018 година, като предвиждаме растежът в бранша да е двуцифрен. Прогнозираме ползата към ритейл заемите - както ипотечни, по този начин и потребителски, да се повиши с 10%. Тези трендове следим и в статистиките ни от февруари, като считам, че позитивното развиване в бранша ще продължи да бъде явно през цялата година.

Прогнозата ни е, че облагите в банковата сфера ще порастват, като това, несъмнено, е директно обвързвано с поддържането на качеството на бизнеса. За разлика от предходната година не се чака еднократните резултати в бранша да повлияят на облагата. Положителна наклонност, която следим, е повишаването на вложения в технологиите, с които фирмите оперират, както и в развиването на продуктите и услугите, които оферират. Това несъмнено основава удобна среда за постигането на триумфи и нови финансови достижения.

Не считам, че развиването на банковия бранш може да бъде възпрепятствано от политически фактори. Брекзит да вземем за пример може да бъде обсъждан като една добра оценка за активността на Европейския съюз. Ако останалите страни членки станат по-стабилни и единни след излизането на Англия от съюза, това би било една потребна поука за бъдещето на Европа, която ще повлияе позитивно на всички аспекти от развиването на Европейски Съюз.

След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността както на тези, през които минава, по този начин и при банките, които останали отвън нея, може би могат да са по-активни и нападателни?

- Ще слага нещата метафорично – не бих споделил, че можеш да си позволиш да бъдеш по-активен или нападателен, в случай че има инспекция при твоя комшия, тъй като тя неизбежно ще пристигна и при теб. Хубавото е, че тези инспекции стартират да се трансформират в периодическа процедура, която работи самодисциплиниращо на финансовите институции.

Всички ние знаем, че сега банковата система е добре капитализирана и ликвидна, което няма по какъв начин да бъде променено съществено. Разбира се, експертизата и отличното ноу хау, от които можем да се възползваме, са потребни, тъй като натъртват на дребните елементи, които можем да пропуснем в всекидневието си. Точно тези елементи в действителност ни оказват помощ да създадем прогноза за развиването на банковия бранш през идващите няколко години. Ако упованията са позитивни, ние би трябвало да продължим да се развиваме, а ако са отрицателни – да създадем по този начин, че да предотвратим обстановката или да се предпазим оптимално от последствията й.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате клиентите ви?

- Лихвите рано или късно ще стартират да порастват, като единственият въпрос е по кое време. Ниските и негативните лихви не са здравословни за нито една стопанска система, още по-малко за нашата, която е в развой на развиване.

Както отбелязахме предходната година, покачването на лихвите би трябвало да стартира в края на 2019 година – началото на 2020 година Все отново, ако има закъснение с няколко месеца, то няма да промени обстановката осезаемо. В този ред на мисли чакаме растеж до 0.5% през първата фаза от процеса, като ще мине прочут интервал от време, преди тази статистика да се придвижи и върху заемите.

Междувременно не можем да предвиждаме основна смяна в лихвите по банковите артикули за клиентите. Ако лихвите по ипотечните заеми са ниски, то при потребителските заеми междинната стойност за пазара е 8%, което оставя марж. Ниските лихви сами по себе си пък основават условия облагането с негативна рента на огромните корпоративни депозити да продължи.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година или процесът е към края си?

- По-интересна в тази ситуация е битката за лидерските позиции в бранша. За момента не би следвало нито една от огромните финансови институции да се сплоти с друга, тъй като по този начин би станала прекомерно огромна за пазара ни.

Ако се фокусираме върху петте най-големи играча в бранша, три от тях към този момент са създали покупко-продажби по придобивания и в този момент остава самите те да следят и проучват резултатите. Те ще бъдат факт до няколко години, като за жалост интернационалната процедура по сливания и придобивания демонстрира, че единствено една от три покупко-продажби е сполучлива. Все отново кой знае – може би огромните консолидации занапред предстоят.

В такава обстановка натискът за продажба върху по-малките не се ли ускорява?

- Европейският модел, който безспорно работи, се отличава с конкурентен пазар, на който оперират 5 по-големи и 10 по-малки банки. Смятам, че за нас ще бъде потребно да се поучим от интернационалния образец.

Обикновено клиентите се усещат изгубени при обединяване сред две или повече финансови институции. Когато потребителите се възползват от услугите на втора или трета обслужваща банка, за тях е обикновено да разчитат на този, който познават най-добре и който им дава възприятие на комфорт и сигурност. Предвид обстоятелството, че от ден на ден клиенти осъзнават изгодите от това да бъдат обслужвани и от втора банкова институция, в този момент е нашият късмет да им покажем, че посредством услугите ни те постоянно ще получават непоклатимост и оптимално улеснение.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- За наша наслада следим, че клиентите ни от ден на ден се концентрират върху софтуерния прогрес и развиване. Те сами търсят удобството на модерното съоръжение и автоматизираното произвеждане, а това води до по-добро качество на продукцията. Готови са да влагат в труда на специалисти и профилиран инженерен състав. В този ред на мисли като позитивен правя оценка и обстоятелството, че доста бизнесмени, в това число интернационалните, започнаха да влагат в производството в страната ни, което основава условия за напредък и развиване.

От друга страна, през последните години непрестанно приказваме за експортната ни активност и загърбихме локалното произвеждане и ползване. Например 90% от плодовете и зеленчуците у нас са импортирани от чужбина. Отделно има браншове на стопанската система, които остават толкоз подценени, че каквото и да се случи в тях, ще бъде самобитен взрив. Това единствено по себе си дава добра основа за развиване, от която би трябвало да се възползваме.

Отделно съгласно мен стопански напредък от порядъка на 3-3.8% е добър резултат, само че въпреки всичко сме способни да реализираме и растеж от 5-8%. Това, което ни липсва, е среда, в която дребният и междинният бизнес да се развиват. Не инцидентно споделят, че тъкмо те са гръбнакът на стопанската система ни, тъй като дават опция за повишение на заетостта у нас и прибавят стойност към развиването в България. В Алианц банк - България, наша съществена задача е да поддържаме подема на дребния и междинния бизнес. Представителите им не би трябвало да хабят прекалено много запаси по отношение на административни въпроси, а да насочват напъните си в софтуерно обновяване и развиване. Заради това ние заставаме зад тях 100% и вършим всичко допустимо да ги подтикваме.

Това ли ще е във фокуса ви на работа през тази година?

- Разбира се, поддържането на удобна бизнес среда у нас ще бъде наша основна цел през 2019 година Във фокуса на активността ни също по този начин ще бъде и даването на още по-добри услуги и артикули. Стремим се да отговорим на условията на всички наши клиенти, както и да се съобразим с другите им нужди. За младите да вземем за пример е извънредно значимо да имат бърз и елементарен достъп до всевъзможен вид артикули онлайн.

Независимо кога на денонощието, те биха желали да могат да се възползват от преимуществата на интернет банкирането по същия метод, както и на място в нашите офиси. Затова непрестанно влагаме в онлайн услугите си с помощта на нашите доверени сътрудници в цифровата промяна. Основна наша цел е 90% от бизнеса ни да бъде практикуван отвън офисите на Алианц банк, като през 2018 година успяхме да достигнем резултат 83%, което единствено по себе си е прогрес, защото преди две години той беше 76%.

Не ви ли тормози, че финтех фирмите водят в надпреварата по дигитализиране на услуги? Apple към този момент се включи на пазара.

- Предложенията, които дават сходни компании, са комфортни за хора, които непрестанно пътуват и водят забързан метод на живот. В случая това са от 3 до 5% от популацията. Останалите 95% клиенти желаят банката им да бъде покрай тях и да бъде техен приближен сътрудник. За развиването на Алианц банк - България, е значим този доминиращ %. Със сигурност задачата да се конкурираш с световен финтех състезател не е лека, само че за разлика от сходни компании ние даваме на клиентите си доверие и непоклатимост – полезности, които сигурно са незаменими.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР