3а изминалата година броят на безработните жени в България е

...
3а изминалата година броят на безработните жени в България е
Коментари Харесай

20% по-малко безработни жени

3а миналата година броят на безработните дами в България е намалял с близо 20% (19,83%) или с 25 895, сочи отчет на Министерски съвет с данни от Евростат, направен върху равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2017 година.

Данните отразяват резултатите от осъществяването на политиките за повишение на присъединяване на дамите на пазара на труда, намаляването на разликите в заплащането сред половете и насърчаването на равенството в процесите на взимане на решения. Борбата с насилието, учредено на пола и смяната на публичните стандарти по отношение на половете са измежду целите на държавното управление.

През 2017 година средногодишният брой регистрирани безработни лица по пол в страната е 236 751 лица, от които 130 556 дами и 106 195 мъже. Това е с 47 955 лица по-малко спрямо данните от 2016 година Междувременно през миналата година броят на безработните мъже е намалял с 22 060.

Данните на Евростат демонстрират, че разликата в заплащането на двата пола в страната ни е 14,4%. За съпоставяне междинната разлика за страните от Европейски Съюз е 16,2 %. С тези резултати за две години България се е предвижила с 10 места напред, според индикаторите на Индекса за равнопоставеността на дамите и мъжете на Европейския институт за тъждество сред половете.

В отчета си Министерски съвет слага акцент върху осъществяването на Закона за равнопоставеност сред двата пола, регламентиращ институционалната рамка, стратегическите и оперативни документи за по-ефективно ръководство на политиката по равнопоставеност на дамите и мъжете.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР